Presseinvitasjon til fagseminar 20. november
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet"
Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt?
I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger.
Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo .
Og det er fortsatt mulig å melde seg på.
Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
Hvem møter du – og hva snakker de om?
- Velkommen: VKM direktør, Tore Tollersrud og leder av VKMs hovedkomite, Inger-Lise Steffensen
- Åpningsinnlegg: statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp), Klima- og miljødepartementet
Key note: Vi trenger kunnskap for å møte fremtiden
Dag Hessen, professor UiO
Bør vi frykte fremmede organismer?
- Fremmede, skadelige organismer – hvordan påvirker de økosystemer, matsikkerhet og helse?
Vigdis Vandvik, professor, UiB
Snarvisitt innom noen av VKMs vurderinger: Villsvin, pukkellaks, havnespy, grovfôr, vekstmedier
Genteknologi - fare eller mulighet?
- Slik brukes genteknologi i planter. Odd Arne Rognli, professor, NMBU
- Genmodifiserte organismer til utsetting, mat og fôr. Monica Sanden, forskningssjef HI, og VKM
- Genmodifiserte legemidler. Espen Rimstad, professor NMBU, og VKM
Dyrehelse og dyrevelferd
- Fiskehelserapporten 2023: Fremtidige utfordringer. Ingunn Sommerset, seksjonsleder VI
- Skrantesjuke – lavmælt og dramatisk. Bjørnar Ytrehus, seniorforsker VI, og VKM
- Merking av ville fugler. Katrine Eldegard, professor NMBU, og VKM
Stoffene rundt oss – nyttige eller farlige?
- Avløpsslam som gjødsel - effekt på helse og miljø. Trine Eggen seniorforsker NIBIO, og VKM
- Solkrem - mest risiko eller mest nytte? Ellen M. Bruzell, seniorforsker NIOM, og VKM
- Fisk i kosten – nytte og risiko. Lene Frost-Andersen, professor UiO, og VKM
Solid kunnskap vs. tabloide oppslag. Eva Denison, tidligere seniorforsker FHI, og VKM
Kunstig intelligens og kunnskapsbaserte råd. Tore Tennøe, direktør Teknologirådet
Panelsamtale: VKM er evaluert etter de første 20 årene. Hvordan har det gått?
Innledende samtale med Tore Tollersrud, direktør i VKM, og debattleder Aslak Bonde.
I stolene sitter representanter for Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
Vi har også med oss representanter fra våre største oppdragsgivere: Miljødirektoratet og Mattilsynet.
De skal snakke om veien videre. og hvordan sikre at beslutninger er godt fundert.
Avslutning ved statssekretær i HOD, Usman Ahmad Mushtaq (Ap)
Arrangementet strømmes også, lenke her: https://www.facebook.com/events/466189349116727/?ref=newsfeed
VKMs jubileumsseminaret - Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Nøkkelord
Kontakter
Anne-Grethe DanielsenKommunikasjonssjef
Kontaktperson for presse
Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Risiko for revens dvergbendelorm i Norge4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.
Import av levende mat-krabber kan true norsk natur3.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Import av fremmede krabber til bruk i mat- og restaurantbransjen kan medføre en høy risiko for negative effekter på norsk biologisk mangfold.
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november10.10.2024 10:55:25 CEST | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
- En motsats til fake news19.8.2024 15:16:59 CEST | Pressemelding
– I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Planteimport med «blindpassasjerer»1.7.2024 12:01:00 CEST | Pressemelding
Når vi kjøper importerte planter, får vi også med jord, torv, trefiber og kompost som sitter rundt rota. Her kan det skjule seg skadedyr og andre organismer som vi ikke ønsker å få inn i landet. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert om dette utgjør en risiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom