Risiko for revens dvergbendelorm i Norge
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.

Det er konklusjonen i en fersk risikovurdering fra VKM.
VKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer har oppdatert en vitenskapelig vurdering om mulig introduksjon og etablering av parasitten Echinococcus multilocularis (EM) i fastlands-Norge.
Tarm-parasitt
EM er også kjent som revens dvergbendelorm, og hundeeiere som krysser grensen er godt kjent med behandlingsregimet. Parasitten lever i tarmen hos hundedyr, smågnagerer er mellomverten, men den kan også infisere mennesker. Sykdommen er sjelden, svært alvorlig og vanskelig å behandle. Uten behandling er sykdommen (alveolær ekinokokkose) vanligvis dødelig for mennesker innen 10 år.
Den forrige risikovurderingen ble publisert i 2012. I denne oppdateringen vurderer VKM om situasjonen har endret seg, og om ny informasjon er tilgjengelig.
Konklusjonene i den forrige vitenskapelige uttalelsen står seg fortsatt: Smittede hunder kan innføre parasitten til Norge.
‑ Det er en betydelig risiko for at revens dvergbendelorm innføres og etablerer seg før vi oppdager det, sier faglig ansvarlig Lucy Robertson, faglig leder av arbeidet.
- Smitte fra Sverige til Norge via rev er sannsynligvis et tidsspørsmål, men vi kan ikke anslå når det vil skje. Det er alvorlig; vi ser at i andre land, hvor parasitten har etablert seg hos rev og små gnagere, rammes også mennesker etter hvert.
Finnes i Sverige
Et drøyt tiår etter at EM ble påvist i Sverige (2011), er forekomsten fortsatt lav og begrenset i utbredelse der. Dette indikerer en langsom spredningshastighet. Det er ikke tegn til at parasitten har nærmet seg norskegrensen, EM er ikke påvist i fastlands-Norge, og analyser av importerte ferskvarer har ikke påvist EM.
I dag er det krav om at hunder som krysser grensen til Norge skal være behandlet med ormemidler mot parasitter, men det er ikke dokumentert om hundeeiere følger reglene, eller i hvilken grad dette sjekkes ved land- og sjøgrensene.
Noe usikkerhet
De største usikkerhetene i vurderingen skyldes at utbruddet i Sverige er begrenset, og det er dermed lite tilgjengelige data. Vi mangler også informasjon om antall ubehandlede hunder som kommer inn i Norge.
Risikovurderingen er egeninitiert, og arbeidet er utført av VKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer. Faglig leder har vært Lucy Robertson.
VKM utfører risikovurderinger fra oppdragsgivere og på eget initiativ, men beslutter ikke hvordan risiko håndteres.
Nøkkelord
Kontakter
Lucy RobertsonVKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer
Tel:97701214Anne-Grethe DanielsenKommunikasjonssjef
Kontaktperson for presse
Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Avdekker kunnskapshull på mat- og miljøområdet31.3.2025 10:59:02 CEST | Pressemelding
Når VKM arbeider med sammenstillinger og rapporter, går vi gjennom relevant og tilgjengelig forskning. Da avdekker vi også hvor det er behov for mer innsikt. Nå er dette samlet i en oversiktsrapport.
Har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge, og kan ikke utelukke at sykdommen finnes i landet. Det er lav risiko for at sykdommen introduseres på nytt via importert storfe, men import av lama og alpakka utgjør en større risiko.
Konsistensmidler og tarm: En oppdatert oversikt11.3.2025 13:00:00 CET | Pressemelding
Få studier har undersøkt effekter av konsistensmidler på mage-tarmkanalen. Det viser en oppdatert forsknings-kartlegging fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Ingen økt miljørisiko ved bruk av GMO-vaksine på fjellrev7.3.2025 10:18:05 CET | Pressemelding
Det er ikke høyere miljørisiko ved bruk av den genmodifiserte vaksinen Recombitek®C4 på fjellrev, enn ved bruk av tilsvarende godkjente vaksiner.
Påvirker steril oppdrettsfisk biologisk mangfold?28.2.2025 13:01:00 CET | Pressemelding
Rømt oppdrettslaks er et stort problem for villaksen i Norge, og steril oppdrettsfisk kan være løsningen. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert hvilke effekter steril oppdrettsfisk kan ha på biologisk mangfold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom