Import av levende mat-krabber kan true norsk natur
Import av fremmede krabber til bruk i mat- og restaurantbransjen kan medføre en høy risiko for negative effekter på norsk biologisk mangfold.
Det er hovedbudskapet i en risikovurdering av åtte arter krabber, som VKM har gjort for Miljødirektoratet.
Bakgrunn
Tre av disse artene er tidligere blitt beslaglagt av Tollvesenet, og disse var med høy sannsynlighet ment for mat-, og restaurantbransjen. Krabbene var levende da de ble forsøkt innført til Norge fra Sverige.
På bakgrunn av beslagene besluttet Miljødirektoratet å få gjennomført en vurdering av hvilken risiko slik import kan medføre for biologisk mangfold i Norge. Ytterligere fem arter, identifisert av Havforskningsinstituttet som aktuelle for import som mat, inngikk i VKMs oppdrag.
Dette har VKM gjort
VKM har gått gjennom tilgjengelig vitenskapelig litteratur om de aktuelle artene, og vurdert hvilke negative effekter disse kan føre til dersom de kommer ut i norsk natur. VKM har også gjort en vurdering av hvor sannsynlig det er at artene vil kunne etablere seg i Norge. Risikoen som krabbene utgjør bestemmes dermed av effekter og sannsynlighet. I tillegg har VKM foreslått mulige risikoreduserende tiltak. Effekter og sannsynlighet utgjør til sammen risikoen hver art medfører.
VKM identifiserte tre faktorer som kan påvirke det biologiske mangfoldet negativt. Vi har gjennomførte risikovurderinger for hver av disse faktorene:
- konkurranse med hjemmehørende arter
- predasjon og beiting på hjemmehørende arter
- overføring av sykdommer
I tillegg kan etablering av enkelte av artene, spesielt kinesisk- og japansk ullhåndskrabbe, og deres adferd med å grave ganger i elvebredden, føre til strukturelle endringer i økosystemene.
Resultater
VKMs risikovurderingen indikerer varierende risikonivåer for de ulike faktorene og artene. Vi konkludere med at det er høy risiko for negative effekter som følge av konkurranse og predasjon for to av artene, og middels risiko for ytterligere fem.
Når det gjelder sykdomsspredning, er det høy risiko knyttet til de to ullhåndskrabbe-artene, og mulig høy risiko knyttet til amerikansk steinkrabbe. Sykdommene som utgjør den største trusselen, er krepsepest og gaffkemi, som rammer ferskvannslevende edelkreps og hummer hardest.
VKM vurderer også at tre av artene utgjør en moderat risiko knyttet til gravende adferd.
‑ Fremmede krabber som importeres levende som mat har et betydelig potensial for å etablere seg i sjø og ferskvann. Sannsynligheten for etablering er høy fordi artene er tilpasningsdyktige, fordi enkelte arter kan tolerere miljøforhold lik det som finnes i store deler av Norge i dag, og fordi artene har høy reproduksjonsrate, sier Gaute Velle som har vært faglig ansvarlig for vurderingen.
VKM har også gjort en totalvurdering av hvilken risiko de åtte artene utgjør dersom de importeres levende som mat.
‑ Spesielt sykdommer, som også kan spres av døde eller døende krabber, er en bekymring sier Velle.
Potensialet for spredning av sykdommer har derfor veid tung når de åtte artene er rangert. Totalt sett er det lav risiko for kun to av de åtte artene, mens det er høy-, eller muligens høy risiko for tre arter og moderat risiko for tre arter, dersom artene importeres levende til bruk i mat-, og restaurantbransjen.
Risikovurderingen er godkjent av VKMs faggruppe for biologisk mangfold.
Nøkkelord
Kontakter
Gaute VelleProfessor og faglig leder av VKMs arbeid med rapporten
Tel:99533940Anne-Grethe DanielsenKommunikasjonssjef
Kontaktperson for presse
Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Risiko for revens dvergbendelorm i Norge4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november11.11.2024 11:00:00 CET | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november10.10.2024 10:55:25 CEST | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
- En motsats til fake news19.8.2024 15:16:59 CEST | Pressemelding
– I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Planteimport med «blindpassasjerer»1.7.2024 12:01:00 CEST | Pressemelding
Når vi kjøper importerte planter, får vi også med jord, torv, trefiber og kompost som sitter rundt rota. Her kan det skjule seg skadedyr og andre organismer som vi ikke ønsker å få inn i landet. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert om dette utgjør en risiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom