Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

Presseinvitasjon til fagseminar 20. november

Del

"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" 

Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt?

I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger.  

Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo .

Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM

Påmeldingsfrist 10.11.

Hvem møter du – og hva snakker de om? 

  • Velkommen: VKM direktør, Tore Tollersrud og leder av VKMs hovedkomite, Inger-Lise Steffensen 
  • Åpningsinnlegg: statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp), Klima- og miljødepartementet 

Key note: Vi trenger kunnskap for å møte fremtiden

Dag Hessen, professor UiO

Bør vi frykte fremmede organismer? 

  • Fremmede, skadelige organismer – hvordan påvirker de økosystemer, matsikkerhet og helse?
    Vigdis Vandvik, professor, UiB  

         Snarvisitt innom noen av VKMs vurderinger: Villsvin, pukkellaks, havnespy, grovfôr, vekstmedier

Genteknologi - fare eller mulighet?

  • Slik brukes genteknologi i planter. Odd Arne Rognli, professor, NMBU 
  • Genmodifiserte organismer til utsetting, mat og fôr. Monica Sanden, forskningssjef HI, og VKM
  • Genmodifiserte legemidler. Espen Rimstad, professor NMBU, og VKM  

Dyrehelse og dyrevelferd 

  • Fiskehelserapporten 2023: Fremtidige utfordringer. Ingunn Sommerset, seksjonsleder VI 
  • Skrantesjuke – lavmælt og dramatisk. Bjørnar Ytrehus, seniorforsker VI, og VKM 
  • Merking av ville fugler. Katrine Eldegard, professor NMBU, og VKM  

Stoffene rundt oss – nyttige eller farlige?  

  • Avløpsslam som gjødsel - effekt på helse og miljø. Trine Eggen seniorforsker NIBIO, og VKM 
  • Solkrem - mest risiko eller mest nytte? Ellen M. Bruzell, seniorforsker NIOM, og VKM  
  • Fisk i kosten – nytte og risiko. Lene Frost-Andersen, professor UiO, og VKM 

Solid kunnskap vs. tabloide oppslag. Eva Denison, tidligere seniorforsker FHI, og VKM 

Kunstig intelligens og kunnskapsbaserte råd. Tore Tennøe, direktør Teknologirådet 

Panelsamtale: VKM er evaluert etter de første 20 årene. Hvordan har det gått? 

Innledende samtale med Tore Tollersrud, direktør i VKM, og debattleder Aslak Bonde. 

I stolene sitter representanter for Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Vi har også med oss representanter fra våre største oppdragsgivere: Miljødirektoratet og Mattilsynet.

De skal snakke om veien videre. og hvordan sikre at beslutninger er godt fundert. 

 Avslutning ved statssekretær i HOD, Usman Ahmad Mushtaq (Ap) 

Programmet blir lagt ut på VKM.no i uke 42. Arrangementet blir også streamet, info på vkm.no uke 42.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om VMK

VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.

VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.

Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye