Skift - Næringslivets klimaledere

Nye veiledere styrker grønn omstilling i norsk næringsliv

Del

Flere store næringslivsaktører har i regi av Skift utviklet tre nye veiledere som skal hjelpe norske bedrifter i deres arbeid med grønn omstilling. Veilederne er skreddersydd for næringslivet og gir retningslinjer og gode eksempler innen tre viktige områder: omstillingsplaner, naturrapportering og vitenskapsbaserte mål.

Foto: Scott Graham/Unsplash

– Vi kan alle ta ansvar for å sikre en vellykket omstilling og en fremtid vi kan glede oss til. Norsk næringsliv investerer nå store ressurser for å etterleve nye regelverk. Hensikten med regelverkene er at vi sammen skal lykkes med forpliktelsene verdenssamfunnet har satt for klima og natur. Vi må sette mål, lage konkrete planer og fortelle om det vi gjør - både finansbransjen, næringslivet og myndigheter. Vi håper at veilederne gir næringslivet praktisk hjelp til dette arbeidet, uttaler Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand og leder av Finansskiftet i Skift.  

Et kunnskapsløft for hele næringslivet 

De nye rapporteringskravene i EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) også kjent som bærekraftsdirektivet, løfter bærekraftsrapportering opp på lik linje som finansiell rapportering. Dette krever omfattende datainnsamling og kan være ressurskrevende, spesielt i starten. Men det gir også store muligheter.    

I lys av mer omfattende rapporteringskrav for medlemmene i Skift har Finansskiftet, som er et initiativ blant finansaktørene i Skift, samarbeidet om å utvikle tre nye veiledere for å støtte norsk næringsliv i dette arbeidet. Veilederne dekker omstillingsplaner, naturrapportering og vitenskapsbaserte mål, og gir bedrifter et praktiske verktøy for å møte kravene og samtidig posisjonere seg i det grønne skiftet.   

PwC har ledet Skifts arbeid med å utvikle en enkel og praktisk veileder til effektive klimaomstillingsplaner, med hovedfokus på hvordan bedriftene skal kutte egne utslipp (dekarbonisering). Les veilederen til en god klimaomstillingsplan her. 

Deloitte har ledet Skifts arbeid med å utvikle en veileder for rapportering om naturrisiko. Veilederen gir en introduksjon til rapportering om natur, hvorfor det er viktig, og hvordan man kan rapportere på en effektiv og ansvarlig måte. Les veilederen for rapportering av naturrisiko her. 

Storebrand og KLP har ledet Skifts arbeid med å utvikle en veileder for å støtte Skift-medlemmer med å sette vitenskapsbaserte mål, som en del av arbeidet med å lage omstillingsplaner. Les veilederen for vitenskapsbaserte mål i praksis her.

I Finansskiftet samarbeider Storebrand, Formue, Sparebank 1 Sør-Norge, PwC, Nysnø, Deloitte, KLP, Zero og Arntzen de Besche. Finansskiftet inngår som en del av Skifts arbeid med 10 store klimaskift

De som står bak veilederne er:  

Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand  
Sverre Thornes, konsernsjef i KLP  
Leif Arne Jensen, administrerende direktør i PwC 
Sjur Gaaseide, administrerende direktør i Deloitte  
 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Skift

Skift er et næringslivsdrevet klimainitiativ. Vi samler de mest klimaambisiøse selskapene i Norge og er en pådriver for at Norge skal nå sine klimamål innen 2030.

Følg pressemeldinger fra Skift - Næringslivets klimaledere

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skift - Næringslivets klimaledere på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skift - Næringslivets klimaledere

Ny veileder for grønn omstilling. Lykkes de små, lykkes også Norge13.6.2024 14:11:34 CEST | Pressemelding

Det er utfordrende for mindre bedrifter å komme i gang med bærekraftsarbeidet, viser en fersk bærekraftsundersøkelse* fra SpareBank 1. Derfor har flere store næringslivsaktører, i regi av Skift, gått sammen for å utarbeide en SMB-veileder for klimaomstilling. Veilederen gir praktiske tips og anbefalinger til bedrifter som ikke vet hvor de skal starte, og fremhever forretningsmuligheter og fordeler som oppstår for selskaper som prioriterer klimaarbeidet.

Norsk næringsliv samarbeider om en ny nasjonal gap-analyse av Norges sirkularitet13.5.2024 20:26:26 CEST | Pressemelding

Norsk økonomi ble i 2020 målt til å være 2,4 prosent sirkulær. Over 97 prosent av ressursene vi forbruker går til deponi eller blir lagret. Det globale gjennomsnittet er 7,2 prosent og det er avgjørende for Norge å bli mer sirkulært for å lykkes med våre klima- og miljømål. Norske næringsaktører mobiliserer nå myndigheter og næringsliv til samarbeid om en ny nasjonal gap-analyse som kan danne grunnlag for å omstillingen til en sirkulær økonomi. Analysen blir gjort i samarbeid med den anerkjente nederlandske stiftelsen Circle Economy for å kunne sammenligne Norge med andre Europeiske nasjoner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye