Norli

Norlis kokebokpris 2024: Her er de fem finalistene

Del

7. november kåres vinneren av Norlis kokebokpris for 17. gang. Blant årets fem finalister finner vi kokebøker med klassiske norske ingredienser som klipppfisk og elg, hjemmelaget kinesisk og en bok med tips til hvordan du kan fornye taco-kvelden. Eyvind Hellstrøm har vunnet prisen fire ganger tidligere, og er nominert også i år.

Hjemmelaget kinesisk

Michelle Zhao

Cappelen Damm

I Hjemmelaget kinesisk viser Michelle Zhao hvordan du kan lage autentiske kinesiske retter. Her får du 70 fristende oppskrifter, fra gatemat til restaurantfavoritter, med detaljerte steg-for-steg-veiledninger.

I 2018 startet Zhao bloggen No Sweet Sour, med mål om å dele smaker og tradisjoner fra hjemlandet og vise nordmenn at kinesisk mat er mye mer enn bare sursøt saus. I 2022 åpnet Zhao den kritikerroste restauranten Banzha i Bergen.

Juryens begrunnelse:

Kina er en gastronomisk stormakt, med en rekke regionale smaksretninger. Allikevel kjenner nordmenn flest kinesisk mat som «noe med sursøt saus». Michelle Zhao åpner opp for smaker fra bl.a. provinsen Yunnan, med utstrakt bruk av spennende sauser og krydder. Mye er gjenkjennelig for folk her i landet: Poteter, svin, kylling, fisk, sopp grønnsaker er vanlige ingredienser. Denne boken gjør det enkelt å bli kjent med og beherske den virkelig spennende maten fra Midtens rike.

Elg. En kokebok

Astrid Regine Nässlander

Cappelen Damm

Elg er en kokebok for alle som ønsker å spise mer viltkjøtt. I boken får du svar på hvorfor du bør spise mer elg og hvordan du kan benytte hele dyret på best mulig måte. Hva gjør du for eksempel med tungen, tarmene og beina? Hva passer best på grillen, og hva egner seg best i en gryte? Hvordan kan du bruke elg i fredagstacoen? Boken inneholder hele 50 spennende oppskrifter.

Astrid Regine Nässlander er en prisvinnende kokk og tidligere kjøkkensjef på Manshausen. Nå driver hun viltmottak og pølsemakeri i Nordland. Hun har også fagteknikerutdannelse i bærekraftige matopplevelser. 

Juryens begrunnelse:

Et land som er fullt av elg og elgjegere har sett mange kokebøker der skogens konge er hovedingrediens. Astrid Regine Nässlanders bok representerer noe nytt og originalt, med en dyptgående forståelse for bærekraft som en blodrød tråd. Det er ikke bare filetene som skal brukes, også tungen blir mat. Det kokes kraft og stappes pølse. Dessuten gir talgen fra det store dyret nyttige biprodukter som fuglemat, såpe og hudkrem. Oppskriften på elg jerky er et godt eksempel på bokens ungdommelige lekenhet.

Smaken av Hellstrøms verden

Mer enn en kokebok

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan

Kagge Forlag

I Smaken av Hellstrøms verden tar Eyvind Hellstrøm oss med til stedene, maten og smakene som inspirerer ham, og formidler med lidenskap og entusiasme et sett herlige oppskrifter du kan lage selv. Denne lekre kokeboken kombinerer Hellstrøms kulinariske reise med Anita Rennans stemningsfulle fotografier.

Eyvind Hellstrøm har vunnet Norlis kokebokpris fire ganger. Tre ganger sammen med Anita Rennan.

Juryens begrunnelse:

Årets bok fra Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan er like mye en reiseskildring og en (foreløpig) oppsummering av et stort kokkeliv, som en kokebok. Designet er vakkert, bildene er fantastiske, og oppskriftene er utført med eleganse. Også denne gang er det mulig for folk flest å tilberede maten i sitt eget kjøkken. Kombinasjonen av utsøkt mat og interessant og underholdende historiefortelling i tekst og bilder gjør dette til en festforestilling for alle som er interessert i europeisk matkultur.

Klippfisk. Historien, reisen, oppskriftene

Arnt Steffensen, Christian Larris Honstad og Frode Kristensen

Cappelen Damm

Klippfisk er en fantastisk kokebok for alle som elsker klippfisk og er opptatt av norsk mathistorie. Dette er en informativ, fristende og underholdende kokebok om denne litt glemte nasjonalskatten. I denne kokeboken får du oppskrifter på klippfisk-klassikere, men også retter med en moderne vri. Imponer med den beste bacalaoen eller prøv deg på klippfisktaco. 

Om forfatterne: Frode Kristensen er utdannet ved Matkulturstudiet i Bergen og har lang fartstid i matbransjen. Christian Larris Honstad er kjøkkensjef på Brasserie Hansken tidligere Commis på Det Norske Kokkelandslaget. Arnt Steffensen er kokk, forfatter av flere cocktailbøker og tidligere norgesmester i institusjonskokkfaget.

Juryens begrunnelse:

Klippfisk er en av de beste råvarene vi har her i landet. Saltet og tørket torsk er en stor eksportartikkel, men forbruket i Norge er altfor lavt. Årets bok om klippfisk utmerker seg fra tidligere bøker ved at oppskriftene er flere, bedre, mer varierte, spennende og har et vanskelighetsnivå som passer for den jevne hobbykokk. Endelig får vi en klippfiskbok som først og fremst er en kokebok, men som også forteller fiskens spennende historie. En beintøff kystindustri er skildret i form av gamle bilder og innsiktsfulle tekster.

 

Taco!

Helle Øder Valebrokk

Forlaget Press

Kokeboken Taco! en hyllest til den norske tacoen, full av inspirasjon og oppskrifter for alle tacoentusiaster. I boken får du 52 forslag til hva du kan fylle tacofredagene dine med. Lag din egen krydderblanding, lefse, topping og salsa. Boken er full av fristende oppskrifter på alt fra langtidsstekte kjøttstykker til friske fiskevarianter og rene vegetariske tacomåltider.

Helle Øder Valebrokk er matskribent, matblogger og ble nominert til Norlis Kokebokpris i 2022 for boken Litt av alt.

Juryens begrunnelse:

En bok man blir glad av å lese! Helle Øder Valebrokk har lagt ned et stort arbeid i å lage en tacokokebok som passer alle aldersgrupper. Boken byr på et bredt spenn av lekne oppskrifter, og forteller den nye, norske nasjonalrettens historie. Forfatteren forklarer grundig om topping, salsa, fyll og tortilla. Alt i et hjertevarmt forsøk på å få oss til å lage maten fra bunnen av. Boken har et ungdommelig og fargerikt design som gjør det morsomt å lese, og lett å mikse oppskriftene.

Jurymedlemmer – 2024

  • Per Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling)
  • Matthias Kappelhoff (Testleder for sensoriske tester og Produktutviklingskokk i Coop Norge)

  • Janneken Øverland (tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene)

  • Andreas Reutz (designer hos Bouvet)
  • Camilla Tvedt (kategorisjef Norli)

Nøkkelord

Bilder

Lenker

Norlis kokebokpris - "Beste norske kokebok 2024"

Kokebokprisen har blitt delt ut årlig siden 2008. Forlag melder på sine kandidater blant årets kokebokutgivelser. En fagjury vurderer bidragene og nominerer fem finalister, før vinneren kåres. Utdeling av prisen foregår på et arrangement i Norli Universitetsgtata i Oslo 7. november.

Følg pressemeldinger fra Norli

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norli på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norli

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye