Christopher Haatuft vant Norlis kokebokpris 2023
Christopher Haatuft og boka «Bra kokt» gikk av med seieren da Norlis kokebokpris ble delt ut for 16. gang på et arrangement i Norli Universitetsgata i går. Boka er utgitt på Gyldendal.
Christopher Haatuft startet matkarrieren som skribent for matspalten Kokkofonen i Bergens Tidende - som punker, med hanekam og sikkerhetsnåler. I den utradisjonelle kokeboka "Bra kokt" følger vi Haatufts reise fra BT til etableringen av Lysverket, som ble hedret med Michelin-stjerne i 2022. Boka er fylt med oppskrifter fra ulike faser av livet, og fra restauranter Haatuft har vært engasjert i. Oppskriftene dekker spekteret fra det enkle hverdagslige til mer avanserte retter.
De siste tre årene har Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vunnet den høythengende kokebokprisen. Haatuft er den første som har lykkes med å rykke dem ned fra tronen.
Haatuft konkurrerte med fire andre nominerte kokebøker, fra forfattere med vidt forskjellig bakgrunn: Kurdiske Golalah Abbasi kom til Norge som flyktning, og har følt sulten på kroppen. Veteranen Andreas Viestad, mannen bak Geitmyra matkultursenter, nærmer seg tjue kokebøker med årets "Ekte grønn mat". Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk er et ungt par med stor suksess med den felles instagram-kontoen @detserveres. Kokeboka med samme navn som kontoen, fokuserer på tre retters-menyen for alle årstider. Sarita Sehjpal driver den populære restauranten Mother India i Kristiansand, og står bak SaritaS; et merke for indisk ferdigmat. Kokeboken "Saritas indiske kjøkken" er hennes andre kokebok.
Juryens begrunnelse:
Årets vinner er en ujålete og ekte kjærlighetserklæring til maten.
Den går tett innpå råvarene - og råvarene er det mange både morsomme og kloke råd om!
Den gir inspirasjon til både hverdagsmat - og til kokkekunst på høyt nivå.
Boken er fylt med gode historier som fortelles på en levende og engasjerende måte. Den klarer kunsten å gjøre feinschmeckeri folkelig, og minner oss om at selv de lekreste delikatesser har enkle hensikter: Å mette, og samle mennesker rundt ett bord. Spennende oppskrifter, hemmelige kjøkkentips og kloke tanker rundt råvarebevissthet - denne boken har alt. Og den gir både kontekst og mestringsfølelse.
Boken henter sitt visuelle uttrykk fra en tid før de digitale kameraene satt fast på telefonen. Blits blir brukt flittig til å skape skarpe kanter, og forsterker ideen om at forfatteren ikke trenger å polere noe. Men lar ordene og maten snakke for seg.
Årets vinner skiller seg vesentlig fra de aller fleste andre utgivelser ved at den også er en slags biografi. I tillegg til spennende, nye og ganske avanserte oppskrifter får vi en beretning om et spennende, omflakkende og variert liv på vei mot en Michelin-stjerne. Historien om en ung punker fra Bergen, som med en forfriskende naivitet og en stor dose pågangsmot kommer seg opp og frem i en meget tøff bransje. Det er en beretning om suksess og fiasko, blodslit, rusmidler og ramsalte historier fra restaurantkjøkkener verden rundt. Og det er dessuten en utgivelse som gjør stas på et yrke som sliter med lav status og manglende rekruttering.
Det oser av kjærlighet til maten, råvarene og ikke minst menneskene - og av en kompromissløs stå-på-vilje.
Årets vinner har en historie det er verdt å få med seg, og som det er en fryd å lese. For Christopher Haatuft er ikke bare en strålende god kokk, og mannen bak restauranten Lysverket i Bergen, han kan skrive også! Og boken «Bra kokt» treffer matentusiastene midt i hjertet.
Gratulerer med Norlis kokebokpris 2023, Christopher Haatuft
Kontakter
Caroline HeitmannMarkeds- og informasjonssjefNorli AS
Tel:90501917Tel:90501917caroline.heitmann@norli.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Norli
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norli på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norli
Norlis kokebokpris 2024: Her er de fem finalistene29.10.2024 08:30:00 CET | Pressemelding
7. november kåres vinneren av Norlis kokebokpris for 17. gang. Blant årets fem finalister finner vi kokebøker med klassiske norske ingredienser som klipppfisk og elg, hjemmelaget kinesisk og en bok med tips til hvordan du kan fornye taco-kvelden. Eyvind Hellstrøm har vunnet prisen fire ganger tidligere, og er nominert også i år.
Arendalsuka - Bokhandlerforeningen og Norli inviterer til debatt: - Ungdomspolitikere, leselyst og bokhandlerens viktige rolle12.8.2024 10:17:12 CEST | Pressemelding
Leselyst og bokhandlerens viktige rolle i demokratiet blir tema for en debatt og frokostmøte i Norli bokhandel i Alti kjøpesenter på onsdag kl. 08.00 – 09.00. I debattpanelet deltar vår fremtid i form av noen av landets fremste ungdomspolitikere.
Norli overtar studentbokhandelen på Blindern8.6.2024 09:49:19 CEST | Pressemelding
Fra januar 2025 overtar Norli driften av studentbokhandelen på Universitetet i Oslo, Blindern. Norli etablerer Norli Akademisk som et eget konsept, med et vareutvalg tilpasset bokhandler på studiesteder.
Nominerte til kokebokprisen 202330.10.2023 16:40:41 CET | Pressemelding
For 16. gang arrangerer Norli kåring av årets beste kokebok – og deler ut prisen for Beste norske kokebok 2023. Årets fem nominerte holder alle et høyt kvalitetsmessig nivå og tilfredsstiller et bredt sett av kriterier. Vinneren kåres 9. november 2023 under et arrangement hos Norli Universitetsgata.
Knallstart for Ålesundsbok: Gutta Krutt inn på andreplass på Norlis Barnebokliste24.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Alexander Istad debutertesom forfatter denne uka med barneboka "Gutta Krutt og gledesdreperen". Boka gikk rett inn på andreplass på Norlis Topp 10 liste for barne- og ungdomsbøker. Førsteopplaget er allerede utsolgt hos forlaget - nytt opplag ventes til lager om en uke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom