UiT Norges arktiske universitet

Nytt Ottar: Allemannsrettens omstridte natur

Del

Allemannsretten har en sterk posisjon i befolkningen. Likevel er retten under press. Den nyeste utgaven av Ottar gir noen perspektiver på hvorfor. 

Personer i skogen
Kjellerskogen i Nordreisa har blitt arena for en konflikt knyttet til allemannsretten. Foto: Gaute Svensson/UiT

En av artiklene handler om konflikten mellom hundekjørere og sauebønder i Kjellerskogen i Nordreisa kommune i Nord-Troms. Konflikten har fått mye oppmerksomhet i lokal, regional og nasjonal presse.

Sauebøndene reiste sak mot hundekjørerlaget og Nordreisa kommune, noe som endte med en høyesterettsdom i 2022 som innebar at kommunene ikke kunne la være å ta tak i saka. Dette førte til at det ble laget en kommunal forskrift som nå forbyr hundekjøring i dette området i barmarks- og beitesesongen. Dette er spesielt fordi det finnes få eksempler på kommuner som har valgt å bruke forskriftsregulering med forbud mot aktiviteter som friluftsloven gir rom for.

Sau + hund = usant?

Kjelleren er ei bygd med et skogsområde omlag 14 kilomenter inn i Reisadalen. Skogen er relativt tett og dekker et område på cirka seks kvadratkilometer, altså et begrenset areal.

Den har lange tradisjoner som sauebeite og har de siste 20 årene også vært arena for hundespanntrening. Med mange gamle veier, blant annet fra andre verdenskrig, har skogen vært egnet for tørrtrening av hundespann, hvor rasen de siste åra har vært alaska husky.

For sauebøndene ble denne hundeaktiviteten for stor, og det utartet til en konflikt.

Hvordan kan vi forstå kontroverser som dette?

Les hele magasinet her!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Personer i skogen
Kjellerskogen i Nordreisa har blitt arena for en konflikt knyttet til allemannsretten.
Foto: Gaute Svensson/UiT
Last ned bilde
Et skilt med budskapet at det er båndtvang
Det har i flere år vært en konflikt mellom hundekjørere og sauebønder i Nordreisa.
Foto: Gaute Svensson/UiT
Last ned bilde

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye