Nytt Ottar: Allemannsrettens omstridte natur
Allemannsretten har en sterk posisjon i befolkningen. Likevel er retten under press. Den nyeste utgaven av Ottar gir noen perspektiver på hvorfor.
En av artiklene handler om konflikten mellom hundekjørere og sauebønder i Kjellerskogen i Nordreisa kommune i Nord-Troms. Konflikten har fått mye oppmerksomhet i lokal, regional og nasjonal presse.
Sauebøndene reiste sak mot hundekjørerlaget og Nordreisa kommune, noe som endte med en høyesterettsdom i 2022 som innebar at kommunene ikke kunne la være å ta tak i saka. Dette førte til at det ble laget en kommunal forskrift som nå forbyr hundekjøring i dette området i barmarks- og beitesesongen. Dette er spesielt fordi det finnes få eksempler på kommuner som har valgt å bruke forskriftsregulering med forbud mot aktiviteter som friluftsloven gir rom for.
Sau + hund = usant?
Kjelleren er ei bygd med et skogsområde omlag 14 kilomenter inn i Reisadalen. Skogen er relativt tett og dekker et område på cirka seks kvadratkilometer, altså et begrenset areal.
Den har lange tradisjoner som sauebeite og har de siste 20 årene også vært arena for hundespanntrening. Med mange gamle veier, blant annet fra andre verdenskrig, har skogen vært egnet for tørrtrening av hundespann, hvor rasen de siste åra har vært alaska husky.
For sauebøndene ble denne hundeaktiviteten for stor, og det utartet til en konflikt.
Hvordan kan vi forstå kontroverser som dette?
Nøkkelord
Kontakter
Arvid VikenProfessor, reiselivHandelshøgskolen, UiT Norges arktiske universitet
Tel:90089889arvid.viken@uit.noLena AarekolDirektørNorges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag
Tel:77645010Tel:48049883lena.aarekol@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
250 forskere til verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens2.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Andre uke i januar samles forskere fra hele verden i Tromsø for å dele og lære om siste nytt innen forskning på kunstig intelligens.
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi6.12.2024 13:42:22 CET | Pressemelding
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom