250 forskere til verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens
Andre uke i januar samles forskere fra hele verden i Tromsø for å dele og lære om siste nytt innen forskning på kunstig intelligens.
Det skjer under den årlige forskningskonferansen Northern Lights Deep Learning Conference (NLDL). NLDL er verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens (KI) og dyplæring, og arrangeres i år fra 7. til 9. januar ved UiT i Tromsø.
Viser frem siste nytt fra KI-feltet
Konferansen er en arena hvor internasjonale forskere utveksler erfaringer og kompetanse rundt forskning på KI. Slik oppmuntres deltakerne til å stifte nye fremtidige forskningssamarbeid innen feltet.
– NLDL tiltrekker også et bredt spekter av industrielle aktører og organiserer en rekke arrangementer rettet mot industrien, forteller professor i maskinlæring Michael Kampffmeyer. Han er en av hovedorganisatorene for NLDL 2025.
Ledende KI-forskere kommer også for å presentere toppforskning fra institusjoner som Linköpings Universitet, Radboud Universiteit, og Katholieke Universiteit Leuven. Samtidig viser flere av deltakerne frem de nyeste resultatene fra egen forskning.
Utdanning av yngre forskere har et stort fokus gjennom NLDLs vinterskole, som er et femdagers kurs hvor deltakerne lærer om dagsaktuelle temaer innen KI fra anerkjente eksperter.
Mangfold og inkludering viktig
Kun 30 prosent av de som jobber med KI i verden er kvinner. Representanter fra forskning, offentlig forvaltning og næringsliv møtes under delarrangementet "Diversity in AI" for å ta opp mangelen på mangfold og inkludering innen KI-feltet.
Målet er å diskutere tiltak for å fremme mangfold innen feltet og sikre likestilling for kommende generasjoner av KI-forskere.
– Offentlige institusjoner, akademia og industri bør arbeide aktivt for å forbedre mangfoldet og øke synligheten til underrepresenterte grupper innen KI og teknologi. I år dykker vi dypere inn i hvordan KI ubevisst kan forsterke samfunnsmessige skjevheter, og hvordan feilinformasjon eller mangelfulle data kan føre til urettferdige KI-systemer, sier Kampffmeyer.
Fokus på KI innen næringsliv
KI tas stadig mer i bruk innen sektorer som helse, fiskeri, finans, og transport. Under delarrangementet "Industry and AI" samles aktører fra næringsliv for å diskutere viktigheten, mulighetene og utfordringene med KI innen industri og næringsliv.
Her tas opp viktige spørsmål som hvorfor KI er viktig for norsk næringsliv, problemene som KI potensielt kan løse, og hvordan akademia og næringsliv bør samarbeide for å skape sikker og bærekraftig KI-teknologi.
– KI har et enormt potensial for å skape merverdi for industrien, men det er fortsatt store gap mellom utvikling av metoder og den faktiske bruken av KI. Denne sesjonen legger til rette for dialog mellom aktører fra akademia og industri, forteller Kampffmeyer.
Næringslivsaktører fra blant annet Digitaliseringsdirektoratet, Nav, Ap Sensing GmBH, og Avju Solutions kommer også til NLDL 2025 for å fortelle om hvordan KI brukes i deres bedrifter under «Meet the AI Industry». Arrangementet holdes den 9. januar ved Storgata Camping i Tromsø og er åpent og gratis for alle.
NLDL arrangeres av forskningssenteret SFI Visual Intelligence og UiTs forskningsgruppe for maskinlæringi samarbeid med Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA) som viktigste partner. Konferansen foregår på UiT Campus Breivika.
Nøkkelord
Kontakter
Robert JenssenUiT Norges arktiske universitet
Tel:41699612robert.jenssen@uit.noMichael KampffmeyerInstitutt for fysikk og teknologi, UiT
Tel:+47 77 62 52 64michael.c.kampffmeyer@uit.noPetter BjørklundInstitutt for fysikk og teknologi, UiT
Tel:+47 77 64 50 61Tel:90218792petter.bjorklund@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
COAT blir forskningssenter: Velkommen til åpning!14.1.2025 08:00:00 CET | Presseinvitasjon
Stortinget har i statsbudsjettet sikret finansieringen av Climate-ecological Observatory Arctic Tundra (COAT), systemet som løpende overvåker og varsler klimaendringene i Arktis. Dermed blir COAT nå et forskningssenter.
Regjeringen vil bygge nytt museum i Tromsø sentrum13.1.2025 14:25:32 CET | Pressemelding
Regjeringen vil bygge et nytt nordnorsk universitetsmuseum i Tromsø sentrum. Snart kommer pengene også, tror UiT Norges arktiske universitet.
Nytt Ottar: Mangeromstuftene10.1.2025 12:33:25 CET | Pressemelding
Denne utgaven av Ottar tar for seg et særegent arkeologisk fenomen, de såkalte «mangeromstuftene». Dette er tufter etter noen svært spesielle hus og bygninger som bare finnes langs kysten av Nord-Troms og Finnmark. De dateres hovedsakelig til perioden 1200–1450.
Ekspertliste: Grønland og Trump10.1.2025 11:08:55 CET | Pressemelding
UiT har forskere med kunnskap om både Grønland og amerikansk politikk. Her kan du finne forskere til en rekke ulike vinklinger på saken.
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom