«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.

Det kom frem da kultur- og likestilllingsminister Lubna Jaffery la frem regjeringens likestillingsstrategi fredag.
Et av hovedmålene i strategien er færre kjønnsdelte utdanningsvalg, noe som også er hovedfokuset i pilotprosjektet.
– Vi er glade for at også regjeringen vil jobbe for å få flere gutter inn på de helsefaglige studieretningene. UiT er klare til å lede en slik satsing, sier Dag Rune Olsen.
Han peker på at helse- og omsorgssektoren har et stort udekket behov for personell og kompetanse, og det er anslått at Norge vil trenge 180.000 flere helsearbeidere fram mot 2060.
– Da må sektoren rekruttere fra hele befolkningen, sier Olsen.
I dag er under 20 prosent av de sysselsatte i helse- og omsorgssektoren menn. Ved utdanningene utgjør menn 22 prosent av alle helsefagstudenter og kun 14 prosent av alle sykepleierstudenter.
På oppdrag fra Bufdir har UiT Norges arktiske universitet i to år jobbet med et pilotprosjekt for å få flere gutter til å studere helsefag. Pilotprosjektet har gjennomført ulike tiltak for elever, lærere og rådgivere, deriblant å gjøre mannlige rollemodeller synlige for gutter i ungdomsskolen og videregående skole.
Prosjektet ble i høst utvidet til å være et regionalt prosjekt i de tre nordligste fylkene. Nå skal prosjektet rulles ut nasjonalt.
– Gjennom 20 år har "Jenter og teknologi"-prosjektet vist jenter mulighetene i teknologisektoren. Det neste naturlige steget er å gi guttene et innblikk i hva helsesektoren kan by på. Det vil bidra til å løse sektorens rekrutteringsutfordringer og til likeverdige helsetjenester. I tillegg vil det kunne sikre et mindre kjønnsdelt utdannings- og arbeidsmarked, sier dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, Gunbjørg Svineng.
Les mer:
Vil få flere gutter interessert i helsefag: – Jeg visste ikke det fantes så mange muligheter – NRK
Én million kroner for å få flere gutter til å velge helsefag | UiT
Nøkkelord
Kontakter
Gunbjørg SvinengDekanDet helsevitenskapelige fakultet, UiT
Tel:41314428gunbjorg.svineng@uit.noBilder

UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Matsikkerhet og folkehelse: Forsker på krisescenarier24.6.2025 14:40:56 CEST | Pressemelding
Hva skjer med matsikkerheten vår hvis europaveien gjennom Troms blir stengt på grunn av sabotasje? Eller hvis antall nordnorske bønder blir enda lavere?
Kronprins Haakon åpner UiT-arrangement i Nice5.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
H.K.H. Kronprins Haakon innleder på UiTs arrangement om fremtidens Arktis under FNs havkonferanse i Nice, tirsdag 10. juni. Den kommende seilasen gjennom Nordvestpassasjen er blant det som skal presenteres.
Feirer Verdens havdag med fest og forskning en hel uke4.6.2025 11:44:15 CEST | Pressemelding
Havuka 2. til 8. juni i Tromsø samler både eksperter innen havforskning, havnæringene og folk i gata til konferanse, sjømat-streetfood, tango, nordnorsk folkemusikk og populærvitenskapelige foredrag.
Her er UiT sine nye prorektorer2.6.2025 10:10:13 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har i dag vedtatt å tilby Rikke Gürgens Gjærum og Jørgen Berge stillinger som prorektor fra 1. august 2025 for en periode på 4 år. Begge har takket ja.
Skal undersøke helsa til 140 000 norske kvinner2.6.2025 09:19:53 CEST | Pressemelding
Spørreundersøkelsen "Kvinner og helse" ser nærmere på hvordan levevaner og sosiale forhold i livet er knyttet til sykdomsrisiko, helse og helserelatert livskvalitet blant kvinner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom