UiT Norges arktiske universitet

«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi

Del

Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.

Rollemodeller for "Gutter til helsefag" i 2024/25: Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong.
Rollemodeller for "Gutter til helsefag" i 2024/25: Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT

Det kom frem da kultur- og likestilllingsminister Lubna Jaffery la frem regjeringens likestillingsstrategi fredag.

Et av hovedmålene i strategien er færre kjønnsdelte utdanningsvalg, noe som også er hovedfokuset i pilotprosjektet.

– Vi er glade for at også regjeringen vil jobbe for å få flere gutter inn på de helsefaglige studieretningene. UiT er klare til å lede en slik satsing, sier Dag Rune Olsen.

Han peker på at helse- og omsorgssektoren har et stort udekket behov for personell og kompetanse, og det er anslått at Norge vil trenge 180.000 flere helsearbeidere fram mot 2060.

– Da må sektoren rekruttere fra hele befolkningen, sier Olsen.

I dag er under 20 prosent av de sysselsatte i helse- og omsorgssektoren menn. Ved utdanningene utgjør menn 22 prosent av alle helsefagstudenter og kun 14 prosent av alle sykepleierstudenter.

På oppdrag fra Bufdir har UiT Norges arktiske universitet i to år jobbet med et pilotprosjekt for å få flere gutter til å studere helsefag. Pilotprosjektet har gjennomført ulike tiltak for elever, lærere og rådgivere, deriblant å gjøre mannlige rollemodeller synlige for gutter i ungdomsskolen og videregående skole.

Prosjektet ble i høst utvidet til å være et regionalt prosjekt i de tre nordligste fylkene. Nå skal prosjektet rulles ut nasjonalt.

– Gjennom 20 år har "Jenter og teknologi"-prosjektet vist jenter mulighetene i teknologisektoren. Det neste naturlige steget er å gi guttene et innblikk i hva helsesektoren kan by på. Det vil bidra til å løse sektorens rekrutteringsutfordringer og til likeverdige helsetjenester. I tillegg vil det kunne sikre et mindre kjønnsdelt utdannings- og arbeidsmarked, sier dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, Gunbjørg Svineng.

Les mer:

Vil få flere gutter interessert i helsefag: – Jeg visste ikke det fantes så mange muligheter – NRK 

Én million kroner for å få flere gutter til å velge helsefag | UiT

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rollemodeller for "Gutter til helsefag" i 2024/25: Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong.
Rollemodeller for "Gutter til helsefag" i 2024/25: Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong.
Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT
Last ned bilde

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye