30 år med Skulpturlandskap Nordland – hvordan står det til med kunstverkene?
Nordland fylkeskommune har engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til å gjennomføre en omfattende tilstandsvurdering av 25 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland.
Skulpturlandskap Nordland er en kunstsamling på 36 skulpturer, som strekker seg over et område på 40.000 kvadratkilometer. NIKU skal nå undersøke 25 av disse kunstverkene.
Ivaretakelse av nordnorsk kulturarv
Over tid har vær og vind påvirket tilstanden til flere av kunstverkene i Skulpturlandskap Nordland. For å sikre at disse unike kunstverkene bevares for fremtidige generasjoner, er det nødvendig med en grundig tilstandsvurdering og vedlikeholdsplan.
– Vi er svært opptatt av å bevare denne unike kunstsamlingen som en del av vår kulturarv. Dette prosjektet vil gi oss verdifull innsikt i hvordan kommunene og fylket best kan vedlikeholde og bevare kunstverkene, sier Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø i Nordland fylkeskommune.
Prosjektet ble utlyst som en anbudskonkurranse i juni, og NIKU vant kontrakten i konkurranse mot et annet firma fra Oslo-området.
Nordnorsk landskap som utstillingsrom
Skulpturene som skal tilstandsvurderes består av en rekke ulike typer materialer slik som granitt, marmor, stål, jern eller betong, og NIKU benytter en omfattende metodikk for tilstandsvurdering. Etter endt feltarbeid vil det bli utarbeidet en tilstandsrapport med en vedlikeholdsplan til Nordland fylkeskommune med vurdering av hvert kunstverk og anbefalinger til vedlikehold.
– Vår tilnærming sikrer at vi får en helhetlig forståelse av hvert kunstverk i deres omgivelser, noe som er essensielt for å kunne gi presise anbefalinger for vedlikehold, sier Torgrim Sneve Guttormsen, prosjektleder i NIKU.
Denne type stedsspesifikk kunst bruker landskapet som sitt utstillingsrom, noe som innebærer at NIKU i sin tilstandsvurdering også må å ta hensyn til hvordan endringene i landskapet og naturen - forfall og forvitring - kan være en del av kunstverket. Konservator Christina Süß er konservator og en av prosjektdeltakerne fra NIKU som gleder seg enormt til å ta fatt på arbeidet i vakre Nordland, som hun mener er både interessant og utfordrende.
– Som konservator er man vant til å jobbe for best mulig bevaring av et kunstverk, men i arbeidet med noen av disse kunstverkene blir våre vanlige arbeidsmetoder og etiske tilnærminger utfordret. Vi skal tillate nedbrytning og kunstverkets utvikling over tid i møte med naturen.
Over 30 år siden starten av skulpturlandskap Nordland
Skulpturlandskap Nordland ble til som et resultat av en omfattende debatt om kunstens plass i samfunnet. Tanken var å bruke det fantastiske langstrakte landskapet i Nordland som et enormt utendørs galleri for kunstverkene, bringe kunst ut i det offentlige rom og gjøre den tilgjengelig for alle. Et viktig utgangspunkt har vært tanken om at et kunstverk med sitt nærvær skaper sitt eget sted og også synliggjør sine omgivelser, slik at stedet får en ny dimensjon.
Liste over kunstverkene som skal tilstandsvurderes
Under følger en liste over alle kunstverkene som skal tilstandsvurderes, og tidspunkter hvor NIKU vil være ute på vurdering.
Nøkkelord
Kontakter
Hege AndersenKommunikasjonsansvarligNIKU
Tel:47753969hege.andersen@niku.nowww.niku.noBilder
Lenker
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Hamarkaupangen får "bystatus" - slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar9.10.2024 12:23:19 CEST | Pressemelding
Arkeologiske georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Etterarbeid, analyser og tolkninger fra georadarundersøkelser på Domkirkeodden på Hamar er nå ferdigstilt, og presenteres i en fersk rapport fra NIKU. Rapporten viser hvordan man ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på Domkirkeodden på Hamar.
Arkeologisk geofysikk på kartet16.9.2024 09:50:50 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom