Historisk oppdagelse: Karl XIIs skjulte transportvei avdekket ved Blomsholm
Ny georadar-teknologi har avdekket spor etter Karl XIIs spektakulære transport av galeier over land i 1718. Oppdagelsen gir ny innsikt i en av Sveriges mest fascinerende militære operasjoner.
I desember gjennomførte Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) et georadarprosjekt ved Blomsholm i Bohuslän, Sverige. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Arkeologerna, Bohusläns Museum og Vienna Institute for Archaeological Science (VIAS). Prosjektet testet det nyutviklede AutoMIRA-systemet, og Blomsholm ble valgt på grunn av sin rike kulturarv.
– Dette området gir en unik innsikt i fortidens landskap, men å finne en skjult historisk rute hadde vi ikke turt å håpe på. Undersøkelsen viser tydelige spor etter Galärvegen fra 1718, forteller arkeolog og prosjektleder Erich Nau.
Galärvägen: En skjult historisk rute funnet med georadar
I 1718 beordret kong Karl XII at tolv store skip skulle flyttes over land mellom Strömstad og Iddefjorden for å angripe Fredriksten festning ved Halden fra en uventet retning. Transporten krevde at opptil 30 tonn tunge fartøy ble fraktet over land, en massiv operasjon som krevde flere måneder med hardt arbeid.
Foreløpige analyser fra NIKUs georadarundersøkelse har avdekket flere spennende funn. Georadardataene viser flere parallelle, lineære strukturer som stemmer godt overens med den historiske transportveien. Disse strukturene starter ved den sørlige grensen av undersøkelsesområdet og kan følges over en lengde på 160 meter, rett vest forbi skipssetningen.
–Oppdagelsen av Galärvegen gir oss en unik mulighet til å kombinere historiske kilder med moderne teknologi for å utforske og formidle viktige deler av vår felles kulturarv, sier Roger Nyqvist fra Bohusläns Museum.
NIKUs undersøkelse på Blomsholm markerte en viktig milepæl i utviklingen av AutoMIRA-systemet, et autonomt georadarsystem utviklet i samarbeid med AutoAgri. Systemet er designet for å dekke store områder raskt og effektivt.
I Blomsholm ble 8,5 hektar undersøkt på kun tre dager, og analyse av alle datene pågår fortsatt.
Følg også med i NIKUs kanaler for flere resultater fra dette arbeidet:
-
- Nettsider: Digital arkeologi — Norsk institutt for kulturminneforskning
- Instagram: @niku_digitalarchaeology
Nøkkelord
Kontakter
Erich NauDigital arkeologi
Tel:46612996erich.nau@niku.nowww.niku.no/ansatt/erich-nau/Knut PaascheAvdelingslederDigital arkeologi
Tel:995 11 510knut.paasche@niku.nowww.niku.no/tjenester/digital-arkeologi/Bilder
Lenker
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
NIKU har fått nytt styre17.1.2025 15:28:04 CET | Pressemelding
Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) har oppnevnt nytt styre for perioden 2025-2027. Det nye styret tiltrådte 1. januar 2025 med Anne Sigrid Hamran som ny styreleder.
Ny bok fra NIKU: - De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo29.11.2024 13:43:38 CET | Pressemelding
Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
Svea – fra nedleggelse til digital bevaring8.11.2024 09:17:48 CET | Pressemelding
Store Norske har sammen med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) dokumentert endringen i Svea; fra et aktivt gruvesamfunn tilbake til arktisk villmark. Gjennom digitale 2D kartmodeller på et eget nettsted kan du med enkle klikk se endringene.
Ny forskningsartikkel: DNA-analyser avslører at mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Vest-Agder25.10.2024 17:00:00 CEST | Pressemelding
Ifølge Sverres saga kastet baglerne i 1197 en død mann i brønnen på Sverresborg, med intensjon om å forgifte birkebeinerenes drikkevann. Analyser av et skjelett funnet i brønnen på Sverresborg i 2016 kaster nå nytt lys over den dramatiske historien fra kong Sverres saga.
Hamarkaupangen får "bystatus" - slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar9.10.2024 12:23:19 CEST | Pressemelding
Arkeologiske georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Etterarbeid, analyser og tolkninger fra georadarundersøkelser på Domkirkeodden på Hamar er nå ferdigstilt, og presenteres i en fersk rapport fra NIKU. Rapporten viser hvordan man ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på Domkirkeodden på Hamar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom