Ny bok fra NIKU: - De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo
Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
12. desember kommer boka i salg. Den er et samarbeid mellom Norsk institutt for kulturminneforskning NIKU og Fabrica, og finansiert av Bane Nor. Boka er skrevet av 39 eksperter fra ulike fagfelt, inkludert arkeologi, historie, kunsthistorie, religionsforskning, bygningsforskning, tekstforskning, latin, runologi og stedsnavnforskning.
Arkeologisk gullalder i Oslo
– De siste ti årene, med byggingen av Follobanen og utviklingen av Bjørvika-området, har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo. Vi har gravd ut omkring 10% av middelalderbyens totale areal og utgravningene har gitt oss enorme mengder informasjon, sier arkeolog og hovedredaktør for boka, Egil Lindhart Bauer (NIKU).
Mange små og store funn presenteres i denne publikasjonen. Bauer understreker at det empiriske tilfanget er så stort at det vil kunne skrives mange historier om Oslo i årene som kommer.
En stor brann, en vrien konge og en gammel by bevart
Oslo ble etablert på 1000-tallet, og i seks hundre år bodde oslofolket på slettea under Ekebergskrenten. I 1624 brant byen ned til grunnen for siste gang. Kong Kristian 4. nektet å bygge opp igjen byen på samme sted, og tvangsflyttet i stedet innbyggerne til andre siden av Bjørvika. Den nye byen kalte han selvfølgelig opp etter seg selv.
Hundrevis av år med by og byliv ble gjemt og glemt under jordbruksland og hager. Det har gjort at mye kunnskap som ellers ville vært tapt på grunn av byutvikling har ligget bevart i bakken, noe arkeologene er takknemlige for i dag. Boka sammenstiller båte tidligere og nyere undersøkelser, og setter disse inn i en større sammenheng.
Smakebit av boka: Det gamle Oslo av Egil Lindhart Bauer | Cappelen Damm
Boka vil også bli tilgjengelig for gratis nedlastning
Nøkkelord
Kontakter
Sara Langvik BergeKommunikasjonsrådgiver
Tel:938 46 180sara.berge@niku.nowww.niku.noEgil Lindhart BauerNorsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Tel:45205173egil.bauer@niku.nowww.niku.no/ansatt/egil-lindhart-bauer/Bilder
Lenker
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Svea – fra nedleggelse til digital bevaring8.11.2024 09:17:48 CET | Pressemelding
Store Norske har sammen med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) dokumentert endringen i Svea; fra et aktivt gruvesamfunn tilbake til arktisk villmark. Gjennom digitale 2D kartmodeller på et eget nettsted kan du med enkle klikk se endringene.
Ny forskningsartikkel: DNA-analyser avslører at mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Vest-Agder25.10.2024 17:00:00 CEST | Pressemelding
Ifølge Sverres saga kastet baglerne i 1197 en død mann i brønnen på Sverresborg, med intensjon om å forgifte birkebeinerenes drikkevann. Analyser av et skjelett funnet i brønnen på Sverresborg i 2016 kaster nå nytt lys over den dramatiske historien fra kong Sverres saga.
Hamarkaupangen får "bystatus" - slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar9.10.2024 12:23:19 CEST | Pressemelding
Arkeologiske georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Etterarbeid, analyser og tolkninger fra georadarundersøkelser på Domkirkeodden på Hamar er nå ferdigstilt, og presenteres i en fersk rapport fra NIKU. Rapporten viser hvordan man ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på Domkirkeodden på Hamar.
Arkeologisk geofysikk på kartet16.9.2024 09:50:50 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.
30 år med Skulpturlandskap Nordland – hvordan står det til med kunstverkene?13.9.2024 14:00:13 CEST | Pressemelding
Nordland fylkeskommune har engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til å gjennomføre en omfattende tilstandsvurdering av 25 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom