Svea – fra nedleggelse til digital bevaring
Store Norske har sammen med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) dokumentert endringen i Svea; fra et aktivt gruvesamfunn tilbake til arktisk villmark. Gjennom digitale 2D kartmodeller på et eget nettsted kan du med enkle klikk se endringene.
I 2018 vedtok Stortinget å avslutte all gruvedrift i Svea og Lunckefjell. Dette markerte slutten på over 100 år med gruvedrift i området. Et stort opprydningsprosjekt (miljøprosjektet) for å tilbakeføre området til naturen ble igangsatt. Kravet fra myndighetene var å bevare de fredete kulturminnene og fjerne alt annet, men Store Norske hadde et sterkt ønske om å bevare hele Svea for fremtiden.
– Vi hadde et sterkt ønske om å bevare Sveagruva og dens historie for kommende generasjoner. Derfor har vi gjennom hele miljøprosjektet samarbeidet med NIKU for å dokumentere Svea slik gruvebyen var ved nedleggelsen, sier Morten Johannesen, prosjektleder i Store Norske.
For å sikre at historien til Sveagruva ikke skulle gå tapt ble Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) gitt oppdraget med å dokumentere dette unike stedet digitalt før området ble ryddet og tilbakeført til naturen.
Resultatet fra dette prosjektet er et omfattende dokumentasjonsgrunnlag, presentert og visualisert på en rekke måter på et eget nettsted. For eksempel viser historiske kart og flyfoto den historiske utviklingen av Sveagruva, dronebilder og bakkefoto fra nåtiden er satt sammen med tekst for å vise enkeltbygninger i terrenget, små videosnutter viser prosessen med det digitale dokumentasjonsarbeidet og andre videosnutter viser små digitale 3-dimensjonale modeller av noen av bygningene.
Se de fine digitale fremstillingene her: Svea dokumentasjonsprosjekt (arcgis.com)
Naturen tar tilbake sitt territorium
Gruvesamfunnet Svea innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard hadde før nedleggelsen egen kraftstasjon, kai, vannforsyning og alt annet som var nødvendig for å huse inntil 300 arbeidere og drive gruvevirksomhet i stor skala. Nå er alt ryddet. Nesten alle spor etter 100 år med gruvedrift er fjernet, og naturen tar gradvis tilbake området.
– Området er nå tilbakeført til slik det var før 1945 da Store Norske tok opp igjen virksomheten etter 2. verdenskrig. Oppryddingsprosjektet er viktig for å vise at vi kan utvinne en naturressurs, men samtidig gi området tilbake til naturen når vi er ferdige, sier Rune Midtgaard, administrerende direktør i Store Norske.
Digital bevaring av Sveagruva
For at dette gruvesamfunnet ikke skulle gå helt tapt, satte Store Norske sammen med NIKU i gang et helt spesielt prosjekt; bevare Sveagruva og dens historie for kommende generasjoner digitalt.
– Dette er et veldig unikt prosjekt for oss, både på grunn av prosjektets størrelse og art. Normalt jobber vi tett med Riksantikvaren for å dokumentere kulturminner som er flere hundre år gamle. Derfor var det ekstra morsomt å få jobbe med dette unike gruvesamfunnet i Arktis, hvor det har vært aktivitet til nylig, sier Erich Nau, ansvarlig for prosjektet hos NIKU.
Sammen med Anne Cathrine Flyen ledet Nau dokumentasjonsprosjektet der NIKU hadde 14 personer i sving i Svea i fem uker. Dette var en kompleks oppgave som krevde nøye planlegging av logistikk, personell og utførelse. NIKUs team av eksperter brukte avansert utstyr, inkludert 3D-laserskannere, kameraer, droner, GPS og totalstasjon. Metoden involverte flere trinn for å sikre nøyaktighet og detaljrikdom. Totalt ble det tatt over 200 000 fotografier og 6000 enkelt skann.
– For NIKU innebar dokumentasjonsarbeidet i Svea en stor logistisk utfordring, der alle operasjoner ble nøye planlagt og gjennomgått i Oslo før teamet dro til Svea forteller Flyen.
I den digitale fremstillingen kan man se de ulike bygningene slik de var i 2019 og slik de lå i terrenget. Unike flyfoto og naturbilder fra 1930-tallet og frem til i dag viser også de store forandringene i landskapet.
I tillegg til det interaktive kartet som lanseres her, vil det også lanseres en interaktiv 3D-modell av Sveagruva på et museum på Svalbard. Små eksempler fra 3D-modellen vises også på nettstedet for dokumentasjonsprosjektet.
– Vi er svært stolte av Svea-prosjektet, og vi er glade for at Svea nå kan leve videre i mange generasjoner. Dette prosjektet åpner for at Sveagruvas historie kan deles og oppleves av mennesker over hele verden, sier Rune Midtgaard, administrerende direktør i Store Norske.
Nøkkelord
Kontakter
Erich NauDigital arkeologi
Tel:466 12 996erich.nau@niku.nowww.niku.no/en/ansatt/erich-nau/Anne Cathrine FlyenNIKU - avdeling Bygning
Tel:900 40 152anne.flyen@niku.nowww.niku.no/ansatt/anne-cathrine-flyen/Morten Hagen JohansenStore Norske
Tel:934 29 243Morten.Johansen@snsk.noHege AndersenKommunikasjonsansvarligNIKU
Tel:477 53 969hege.andersen@niku.nowww.niku.noBilder
Lenker
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU
Ny bok fra NIKU: - De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo29.11.2024 13:43:38 CET | Pressemelding
Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
Ny forskningsartikkel: DNA-analyser avslører at mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Vest-Agder25.10.2024 17:00:00 CEST | Pressemelding
Ifølge Sverres saga kastet baglerne i 1197 en død mann i brønnen på Sverresborg, med intensjon om å forgifte birkebeinerenes drikkevann. Analyser av et skjelett funnet i brønnen på Sverresborg i 2016 kaster nå nytt lys over den dramatiske historien fra kong Sverres saga.
Hamarkaupangen får "bystatus" - slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar9.10.2024 12:23:19 CEST | Pressemelding
Arkeologiske georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Etterarbeid, analyser og tolkninger fra georadarundersøkelser på Domkirkeodden på Hamar er nå ferdigstilt, og presenteres i en fersk rapport fra NIKU. Rapporten viser hvordan man ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på Domkirkeodden på Hamar.
Arkeologisk geofysikk på kartet16.9.2024 09:50:50 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.
30 år med Skulpturlandskap Nordland – hvordan står det til med kunstverkene?13.9.2024 14:00:13 CEST | Pressemelding
Nordland fylkeskommune har engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til å gjennomføre en omfattende tilstandsvurdering av 25 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom