Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU

Ny forskningsartikkel: DNA-analyser avslører at mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Vest-Agder

Del

Ifølge Sverres saga kastet baglerne i 1197 en død mann i brønnen på Sverresborg, med intensjon om å forgifte birkebeinerenes drikkevann. Analyser av et skjelett funnet i brønnen på Sverresborg i 2016 kaster nå nytt lys over den dramatiske historien fra kong Sverres saga.

Skjelettutstilling på svart bakgrunn. Foto: Åge Hojem, NTNU VM.
Denne mannens skjebne i 1197 ble kort beskrevet i Sverres saga. Ved hjelp av DNA og osteologiske analyser kan vi nå fortelle en hel del om mannens fysiske trekk og hvor han kom fra. Foto: Åge Hojem, NTNU VM. Åge Hojem, NTNU

I 2016 ble et skjelett (først oppdaget i 1938) hentet opp fra brønnen i Sverresborg. Nå vet forskerne hvor gammel mannen var, hvordan han så ut og hvor i Norge han var fra.  

Nye DNA-analyser 

Et tverrvitenskapelig samarbeid mellom forskere fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), NTNU Vitenskapsmuseet og andre har resultert i en vitenskapelig artikkel publisert i tidskriftet iScience. Her settes skjelettfunnet inn i en kulturhistorisk kontekst, og metode og resultater fra DNA-analyser presenteres.  

-Det er ikke ofte man får anledning til å sammenligne fysiske levninger fra arkeologiske undersøkelser med bestemte personer fra sagafortellinger.  

Det sier Anna Petersén. Hun var NIKUs prosjektleder for utgravningene av skjelettet i 2014 og 2016 og medforfatter på artikkelen som nå er ute. 

Les mer om mannen i brønnen og funnene i artikkelen på NIKUs nettsider: Mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Agder — Norsk institutt for kulturminneforskning

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skjelettutstilling på svart bakgrunn. Foto: Åge Hojem, NTNU VM.
Denne mannens skjebne i 1197 ble kort beskrevet i Sverres saga. Ved hjelp av DNA og osteologiske analyser kan vi nå fortelle en hel del om mannens fysiske trekk og hvor han kom fra.
Foto: Åge Hojem, NTNU VM. Åge Hojem, NTNU
Last ned bilde
Blond kvinne med briller smiler mot kameraet, svart-hvitt bilde.
Anna Petersén var prosjektleder for utgravningene ved Sverresborg 2014 og 2016. Hun er medforfatter på arkikkelen hvor DNA-analysene presenteres.
Foto: NIKU.
Last ned bilde
Portrett av en kvinne med langt mørkt hår som smiler.
Hanne Ekstrøm Jordahl er osteoarkeolog og ekspert på menneskelige levninger ved NIKU. Hun har foretatt de osteologiske analysene.
Foto: NIKU.
Last ned bilde
Illustrasjon av en mann fra 1100-tallet, iført middelalderklær.
Noe vet vi, mens andre ting må vi se for oss. Mannen som ble kastet i brønnen på Sverresborg i 1197 var nærmere 40 år, kraftig bygget, høy for sin tid, blond, blåøyd og fra Agder. Han hadde trolig vondt i ryggen og en lungesykdom som kan ha gjort det tungt og puste. Men var han birkebeiner?
Illustrasjon av Sara Langvik Berge, NIKU.
Last ned bilde
Svart-hvitt bilde av Sverresborg festning sett fra en høyde i 1936. Landskapet er omkranset av bakker og noen spredte trær.
Kong Sverre bygget sverresborg mot slutten av 1100-tallet. Under den norske borgerkrigen i 1197 ble birkebeinerene andgrepet her, og baglerne kastet en død mann i brønnen for å forgifte den eneste vannforsyningen. Foto er tatt i 1936. Riksantikvarens arkiv.
Foto: Riksantikvarens arkiv Riksantikvaren
Last ned bilde
Et skjelett funnet i en brønn av Gerhard Fischer i 1938, delvis nedsenket i vann og omgitt av steiner.
Skjelettet i brønnen slik det ble funnet av Gerhard Fischer i 1938. Planen om å hente ut levningene ble avbrutt av andre verdenskrig.
Foto: Riksantikvarens arkiv Riksantikvaren
Last ned bilde
Avisutklipp fra Adresseavisen 1938 med overskrift om historisk funn på Sverresborg og bilde av en gammel brønn.
Utklipp fra Adresseavisen 1938.
Aftenposten
Last ned bilde
Arkeolog arbeider i en steinbrønn med utgravning av menneskelige levninger.
Osteoarkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl samler inn menneskeligelevningene i brønnen i 2016. Foto: NIKU.
Foto: NIKU.
Last ned bilde
Mudret og steinete overflate i en brønn med restene av en sko.
Skoen ligger fortsatt igjen i brønnen, der den satt klemt fast under store steiner. Arkeologene klarte imidlertid under svært krevende forhold å hente ut noen bein fra foten.
Foto: Thomas Andresen Thomas Andresen
Last ned bilde
Bilde av en hodeskalle delvis begravet i jorda, med en perforering ved nakkebeinet.
Hodeskallen var perforert ved nakkebeinet. Skaden kan ha skjedd rett før mannen døde, men<br>var trolig ikke dødelig i seg selv.
Foto: Thomas Andersen. Thomas Andersen.
Last ned bilde
Arkæologer arbeider forsiktig i en utgravning omgitt av steinblokker. De bærer vernehjelmer og refleksjakker.
Det har tatt over 800 år å hente mannen fra kongesagaen ut av brønnen og frem i lyset.
Foto: Thomas Andersen. Thomas Andersen.
Last ned bilde
Utstilte skjelettrester på NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.
På NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim kan du se de jordiske levningene av mannen fra kong Sverres saga frem til 2025.
Foto: Åge Hojem Åge Hojem
Last ned bilde
Kart som viser beliggenheten til Sverresborg sørvest i Trondheim, Midt-Norge. Inkluderer oversikt over Trøndelag-regionen.
Sverresborg ligger sentralt i Midt-Norge, sørvest i Trondheim. Borgen er i dag en del av Trønelag Folkemuseum.
Google maps
Last ned bilde

Lenker

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er et uavhengig tverrfaglig forskningsinstitutt under Klima- og miljødepartementet, og det eneste som har kunnskap om kulturarv som hovedansvarsområde. Vi leverer kunnskap til både offentlige og private aktører.

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning - NIKU

Hamarkaupangen får "bystatus" - slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar9.10.2024 12:23:19 CEST | Pressemelding

Arkeologiske georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Etterarbeid, analyser og tolkninger fra georadarundersøkelser på Domkirkeodden på Hamar er nå ferdigstilt, og presenteres i en fersk rapport fra NIKU. Rapporten viser hvordan man ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på Domkirkeodden på Hamar.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye