Nofimas torskerogn er sertifisert
Nå har rogn- og stamfiskproduksjonen i Nofima blitt sertifisert. – Med det er hele verdikjeden for torskeoppdrett sertifisert, og det gjør næringen mer konkurransedyktig, sier Hilde Toften i Nofima.
Hun er administrativ leder for det nasjonale avlsprogrammet for torsk, som selger torskerogn til oppdrettere gjennom en årlig auksjon på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Tidligere har sertifiseringen kun inkludert produksjon fra settefiskstadiet. I år kom versjon 6 av Global GAP (Good Agricultural Practices) IFA Akvakultur-standarden, som betyr at også rognproduksjonen trenger egen sertifisering. Den prosessen er nå gjennomført hos Nofima, som samtidig har sertifisert stamfiskproduksjonen av torsk.
For en oppdretter som har sertifisert sin egen produksjon, betyr Nofimas sertifisering at hele verdikjeden nå er sertifisert.
Global GAP er en internasjonal standard for produksjon av oppdrettsfisk. Den har særskilt søkelys mot mattrygghet, miljøbeskyttelse, arbeidsmiljø og dyrevelferd, og er verdensomspennende. Den nye 6-versjonen av standarden har skjerpet kravene til dokumentasjon og har større søkelys på helse og velferd enn tidligere versjoner. Det er også blitt strengere krav til underleverandørene som benyttes i driften. Det er selskapet Kiwa som har sertifisert produksjonen av torskerogn og stamfisk. Denne produksjonen foregår ved Havbruksstasjonen i Tromsø sitt Senter for marin akvakultur.
− Jeg må berømme Senter for marin akvakultur ved Havbruksstasjonen i Tromsø for den gode jobben de har gjort med å få dette på plass, sier Toften.
Det har ikke skjedd vesentlige endringer i produksjonen som følge av sertifiseringen.
− Det vi har løftet oss på er dokumentasjon og enda bedre rutiner som sikrer torskens helse og velferd. Vi har kvalitetssikringssystem som viser hvordan vi jobber og at vi dokumenterer det underveis, sier Toften.
Sertifiseringen får også tilbakevirkende kraft for all rogn som er solgt fram til nå.
|
Lenker: Om torskeavlsprogrammet: https://nofima.no/prosjekt/torskeavlsprogrammet/ Om GLOBALG.A.P: https://www.kiwa.com/no/no/tjeneste/sertifisering/global-g-a-p-sertifisering/ Havbruksstasjonen i Tromsø: https://havbruksstasjonen.no/ |
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noHilde ToftenSeniorforsker
Tel:+47 917 91 424hilde.toften@nofima.noBilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fiskeflåten skaper store verdier for Norge9.1.2025 11:47:53 CET | Pressemelding
Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.
Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose30.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Svekket lønnsomhet i fiskeindustrien27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Etter to bra år falt fiskeindustriens marginer markant i 2023. Av en total omsetning på 41 milliarder kroner for de 300 bedriftene, endte samlet resultat før skatt på 49 millioner. Det tilsvarer en driftsmargin på skarve 0,1 prosent. Filetindustrien sliter tungt mens rekeindustrien i nord går bra.
Nytt forskningsprosjekt skal forbedre produksjonen av stor laksesmolt18.12.2024 11:32:17 CET | Pressemelding
Lusesituasjonen langs kysten skaper stadig nye utfordringer for norsk lakseoppdrettsnæring. Nå lanseres et nytt forskningsprosjekt som skal gi bedre innsikt i hvordan produksjonsprotokoller på land påvirker prestasjonen til stor laksesmolt i sjø.
Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom