Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
Spironucleus salmonicida er en encellet parasitt som kan forårsake sykdom hos oppdrettslaks i sjø.
Man antar at fisken først smittes i ferskvann, og parasitten har vært vanskelig å bli kvitt i settefiskanlegg. Nå viser ny forskning at riktig bruk av UV-lys kan drepe den sjeldne, men skadelige parasitten effektivt.
To typer UV-teknologi testet
Forskerne testet to ulike UV-lampetyper i et kontrollert laboratorieforsøk: Lavtrykks- og mediumtrykkslamper. Parasitten ble utsatt for flere ulike UV doser og overlevelse etter behandling ble undersøkt.
Resultatene viste at mediumtrykkslampene var betydelig mer effektive enn lavtrykkslampene og ved lavere doser.
- Med mediumtrykkslamper så vi ingen overlevende parasitter ved en dose på 50 mJ/cm2 eller høyere," sier forskningssjef Lill-Heidi Johansen ved Nofima.
Selv ved lavere doser på 10 og 25 mJ/cm2 var parasittene så svekket at de døde innen 48 timer.
En klar anbefaling
Basert på funnene anbefaler forskerne en dose på minst 50 mJ/cm2 når man bruker mediumtrykks UV-lamper i settefiskanlegg.
- Men dosen bør justeres etter vannkvaliteten. For eksempel kan mer organisk materiale i vannet redusere effekten av UV-behandlingen," påpeker Johansen.
Viktig for næringen
Funnene er viktige for oppdrettsnæringen. Effektiv bekjempelse av Spironucleus salmonicida kan gi friskere fisk og bedre produksjon.
- Dette gir oss et nytt verktøy i kampen mot denne plagsomme parasitten, sier Johansen.
Veien videre
Forskerne skal nå i gang med fiskeforsøk der de skal gjennomføre en infeksjon med parasitten Spironucleus salmonicida i RAS-anlegg ved Fiskehelselaboratoriet på Havbruksstasjonen i Tromsø.
I forsøket skal UV dosen (50 mJ/cm2) som ble funnet å være effektiv for å drepe parasitten i innledende forsøk testes. De skal også undersøke effekten av ozonbehandling.
I forsøket skal forskerne også undersøke hvor i RAS-systemet parasitten befinner seg. Seniorforskeren Carlo Lazado som er ansvarlig for det kommende forsøket ser frem til et spennende forsøk.
- Det er svært viktig å vite hvor parasitten befinner seg i RAS-systemet for å kunne utvikle best mulige desinfeksjonsstrategier i fremtiden, avslutter han.
Fakta om UV-dose og forsøket
Vann desinfiseres med UV-lamper som sender ut ultrafiolett lys, som forstyrrer arvematerialet i skadelige mikroorganismer. Lysintensiteten måles i millijoules per kvadratcentimeter (mJ/cm2). Høyere dose er nødvendig for mer resistente organismer.
I forsøket brukte forskerne to UV-lamper, lav trykk og middels trykk. Det ble testet ulike doser for å finne hvilken dose som leder til 99,9 prosent reduksjon av parasitten Spironucleus salmonicida.
Forskerne fant ut at selv lave doser UV-lys (10-25 mJ/cm2) med mediumtrykkslampene var nok til å svekke parasittene så mye at de døde innen 48 timer. Dette er gode nyheter fordi det betyr at vi kan bruke mindre energi og samtidig oppnå god effekt.
Forskningsprosjektet er finansiert av FHF og ledes av Havforskningsinstituttet
(FHF prosjekt nr 901831: Spironucleus salmonicida-infeksjoner og spironucleus i norsk akvakultur: Smitteveier, vertsspekter og forebygging (SpiroFri))
Nøkkelord
Kontakter
Lill-Heidi JohansenForskerNofima, avdeling Fiskehelse
https://nofima.no/person/lill-heidi-johansen/
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt forskningsprosjekt skal forbedre produksjonen av stor laksesmolt18.12.2024 11:32:17 CET | Pressemelding
Lusesituasjonen langs kysten skaper stadig nye utfordringer for norsk lakseoppdrettsnæring. Nå lanseres et nytt forskningsprosjekt som skal gi bedre innsikt i hvordan produksjonsprotokoller på land påvirker prestasjonen til stor laksesmolt i sjø.
Nofima tested microalgae in feed for salmon16.12.2024 09:44:40 CET | Press release
When Nofima researches sustainable feed for salmon, the process involves everything from when a new ingredient is delivered to the feed technology centre, to when the salmon has eaten the feed and grown to slaughter size.
Testet mikroalger i fôr til laks16.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Når Nofima forsker på bærekraftig fôr til laks, er det hele veien fra en ny ingrediens leveres til fôrteknologisenteret, til laksen har spist fôret og vokst seg stor.
Salmon secrete substances that attract sea lice6.12.2024 13:04:53 CET | Press release
New research has enhanced our understanding of why sea lice are predominantly attracted to salmon.
Laks utskiller stoffer som tiltrekker seg lakselus6.12.2024 09:42:00 CET | Pressemelding
Ny forskning styrker kunnskapen om hvorfor lakselus nesten utelukkende tiltrekkes av laks.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom