Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.

Et internasjonalt forskerteam, ledet av Samuel Ortega fra Nofima, har samlet inn 469 hyperspektrale bilder fra 13 pasienter diagnostisert med glioblastom - en aggressiv form for hjernesvulst. Teamet har utviklet en database med avanserte bilder av hjernesvulstvev som kan gjøre at aggressive kreftceller oppdages tidligere og mer presist. En vitenskapelig publikasjon har gjort er databasen tilgjengelig for forskere verden over.
-Ved å dele denne databasen kan forskere utvikle bedre metoder for å oppdage kreftceller i vevsprøver. Dette kan på sikt føre til raskere og mer presis diagnostisering, sier Ortega.
Dataene kan brukes til å trene kunstig intelligens i identifisering av kreftceller med høyere presisjon enn dagens tradisjonelle metoder. Dette kan føre til tidligere diagnose, noe som er avgjørende for å øke sjansene for vellykket behandling av glioblastom.
Internasjonalt samarbeid
Samuel Ortega er en av flere forskere ved Nofimas hovedkontor i Tromsø som jobber med hyperspektralt lys og de mulighetene denne teknologien gir. Arbeidet med diagnostiseringen av glioblastom er imidlertid gjort på Gran Canaria, hjemstedet til Samuel Ortega.
Prosjektet som er finansiert av spanske myndigheter og EU, er et samarbeid mellom Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria og Doctor Negrín University Hospital of Gran Canaria. Dette er det første hyperspektrale bildedatasettet publisert i The Cancer Imaging Archive (TCIA). TCIA støttes av Cancer Imaging Program (CIP), som er en del av National Cancer Institute (NCI) i USA. Det gir et omfattende offentlig tilgjengelig arkiv med medisinske bilder relatert til kreft.
Bildene er tatt med et hyperspektralt mikroskop som fanger opp både romlig og spektral informasjon. Dette gir en unik innsikt i svulstens struktur og kjemiske sammensetning. Bildene av pasientene er tatt ved universitetssykehuset Doctor Negrín på Gran Canaria.
Utprøvd teknologi
Hyperspektral avbildning kombinerer vanlig fotografering med spektroskopi, som gjør det mulig å analysere både form og kjemisk sammensetning av vevet samtidig. Dette gir mer detaljert informasjon enn tradisjonelle mikroskopbilder.
Teknologien har tidligere vist lovende resultater innen andre medisinske felt, som tidlig oppdagelse av hudkreft og analyse av blodkar. Den har også vært brukt til kvalitetskontroll av mat og i landbruk. Nå kan den altså også bli et viktig verktøy i kampen mot hjernesvulst.
-En stor fordel med hyperspektral avbildning er at den kan fange opp detaljer som er vanskelige å se med vanlig mikroskopi. Dette kan hjelpe patologer med å ta sikrere beslutninger når de undersøker vevsprøver, forklarer Ortega.
Tidlig diagnose viktig
Han er tydelig på at tidlig diagnose er kritisk i kampen mot denne aggressive kreftformen.
-Vi håper hyperspektral teknologi kan bidra til å redde liv ved å gi leger et kraftig verktøy for å oppdage og behandle hjernesvulster på et tidlig stadium, og dette at datasettet kan bidra til utviklingen av ny forskning innen denne teknologien, sier Ortega.
HistologyHSI-GB er navnet på databasen som er den første i sitt slag for hjernesvulster. Det offentlige datasettet med hyperspektrale bilder av hjernesvulster er nå fritt tilgjengelig for forskere via The Cancer Imaging Archive (TCIA).
Nøkkelord
Kontakter
Samuel Ortega SarmientoNofima - Avdeling Sjømatindustri
Tel:+47 77629062Tel:+47 92058823samuel.ortega@nofima.nonofima.com/employee/samuel-ortega-sarmiento/Bilder



Lenker
Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og i Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom