Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.

I kostrådene som ble lansert torsdag 15. august anbefaler helsemyndighetene å spise mer grovt hver dag. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, deler noen konkrete råd til hvordan du kan få i deg nok fullkorn.
Grovt brød er godt nok
For å komme opp i 90 gram fullkorn om dagen, er det grovbrød som gjelder.
– Dette kan du løse med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, så har du fått i deg nesten 100 gram fullkorn, sier Nordbø.
En brødskive med 100 prosent sammalt mel eller hele korn, hvor mel eller hele korn utgjør 60 prosent av brødets vekt, inneholder 24 gram fullkorn.
En god tommelfingerregel
Prosenten som er angitt på brødemballasjen viser hvor stor andel sammalt mel eller hele korn det er av total andel mel i brødet. Når du kjøper brød, velg gjerne brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
– Grovt brød inneholder mer næring enn fint brød. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lengre, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder grove kornprodukter mange vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til energi, karbohydrater og proteiner, forteller Nordbø.
Flere alternativer
Det finnes mange måltidsalternativer som bidrar til å dekke dagsbehovet på 90 gram. dersom man ønsker variasjon i kostholdet.
– Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør er du langt på vei, sier hun.
Slik dekker du dagsbehovet for fullkorn
- Fire til seks skiver brød med minst 75 % sammalt mel eller hele korn dekker hele dagsbehovet for fullkorn.
- Du får i deg 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en ½ dl byggryn.
- Erstatt hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir 80 gram fullkorn.
- Lur inn litt sammalt mel i når du lager vafler, pannekaker eller baker. 1 dl sammalt mel inneholder 60 gram fullkorn.
- Bytt ut fine kornprodukter som pasta og pizza med grovere alternativer.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder





Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom