Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag

Del

I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.

Fire skiver ekstra grovt brød dekker dagsbehovet for fullkorn, forteller Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Fire skiver ekstra grovt brød dekker dagsbehovet for fullkorn, forteller Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. BrodogKorn.no

I kostrådene som ble lansert torsdag 15. august anbefaler helsemyndighetene å spise mer grovt hver dag. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, deler noen konkrete råd til hvordan du kan få i deg nok fullkorn.

Grovt brød er godt nok

For å komme opp i 90 gram fullkorn om dagen, er det grovbrød som gjelder.

– Dette kan du løse med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, så har du fått i deg nesten 100 gram fullkorn, sier Nordbø.

En brødskive med 100 prosent sammalt mel eller hele korn, hvor mel eller hele korn utgjør 60 prosent av brødets vekt, inneholder 24 gram fullkorn.  

En god tommelfingerregel

Prosenten som er angitt på brødemballasjen viser hvor stor andel sammalt mel eller hele korn det er av total andel mel i brødet. Når du kjøper brød, velg gjerne brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».

– Grovt brød inneholder mer næring enn fint brød. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lengre, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder grove kornprodukter mange vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til energi, karbohydrater og proteiner, forteller Nordbø.

Flere alternativer  

Det finnes mange måltidsalternativer som bidrar til å dekke dagsbehovet på 90 gram. dersom man ønsker variasjon i kostholdet.  

– Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør er du langt på vei, sier hun. 

Slik dekker du dagsbehovet for fullkorn

  • Fire til seks skiver brød med minst 75 % sammalt mel eller hele korn dekker hele dagsbehovet for fullkorn.
  • Du får i deg 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en ½ dl byggryn.
  • Erstatt hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir 80 gram fullkorn.
  • Lur inn litt sammalt mel i når du lager vafler, pannekaker eller baker. 1 dl sammalt mel inneholder 60 gram fullkorn.
  • Bytt ut fine kornprodukter som pasta og pizza med grovere alternativer. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fire skiver ekstra grovt brød dekker dagsbehovet for fullkorn, forteller Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Fire skiver ekstra grovt brød dekker dagsbehovet for fullkorn, forteller Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Du får i deg 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en ½ dl byggryn.
Du får i deg 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en ½ dl byggryn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Erstatt hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir 80 gram fullkorn.
Erstatt hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir 80 gram fullkorn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Lur inn litt sammalt mel i når du lager vafler, pannekaker eller baker. 1 dl sammalt mel inneholder 60 gram fullkorn.
Lur inn litt sammalt mel i når du lager vafler, pannekaker eller baker. 1 dl sammalt mel inneholder 60 gram fullkorn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å spise mer grovt.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å spise mer grovt.
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Lenker

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye