Framtiden i våre hender

- Kostråd må endre kjøttpolitikken

Del

Framtiden i våre hender mener helseministeren må endre den norske kjøttpolitikken dersom kostrådene skal lykkes.  

- Skal vi spise mer grønt, må politikere sørge for at bøndene kan produsere mer grønt, mener Framtiden i våre hender.
- Skal vi spise mer grønt, må politikere sørge for at bøndene kan produsere mer grønt, mener Framtiden i våre hender. Foto: Lisa Kløfta / Framtiden i våre hender CC BY 4.0

I dag lanseres ny kostråd av Helsedirektoratet.  

Rådene blir offentliggjort på lanseringen klokken 12:30.

De nye kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler folk i Norge å velge mest mat fra planteriket. Det betyr flere råvarer som grønnsaker, frukt, nøtter og fullkorn, og mindre kjøtt, salt og sukker. 

Helsedirektoratet kommer sannsynligvis også til å anbefale et maksinntak på 350 gram bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt per uke.  

Helseminister Jan Christian Vestre har ansvaret for at nordmenn følger de nye kostrådene.  

Framtiden i våre hender mener helseministeren må endre den norske kjøttpolitikken dersom kostrådene skal lykkes.  

– Nå har vi råd som sier vi skal spise mer grønt. Da må Vestre ta tak i all politikken som gjør at vi i stedet spiser mer kjøtt, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. 

Hun peker på flere grunner til at kostrådene vil mislykkes. 

Kjøttstøtten er overdimensjonert. I dag får husdyrproduksjonen over 90 prosent av tilskuddene i norsk jordbruk. Regjeringen må øke tilskuddene til grøntproduksjon dersom kostholdet i Norge skal endre seg. 

Grønnsaker kastes. Bønder som leverer kjøtt har leveringsgaranti. Det har ikke grønnsaksbønder. Bøndene sier selv at det er vanskelig å selge grønnsaker til norske butikker, og skjønnhetskravene fra butikkene gjør at mye grønnsaker kastes eller råtner på jordene. 

Kjøttreklame dominerer. Lokketilbud på kjøtt er dagligvarekjedenes viktigste måte å få deg inn i butikken på. I tillegg sponser bøndene dagligvarekjedene med rabattert kjøtt, fryselagre og reklamekampanjer, for at butikkene skal selge mer kjøtt. 

Framtiden i våre hender mener derfor at Jan Christian Vestre må lage handlingsplan for kostrådene. I dag er nordmenns kostråd overlatt til tilfeldigheter og markedskrefter.  

I følge rapporten «Kjøttets tilstand» har forbruket av kjøtt per innbygger steget med 50 prosent siden 1989. 

Framtiden i våre hender mener en større satsing på grønnsaksproduksjon i Norge er en sentral del av kostholdsendringene i landet. Økt grønnsakskonsum går hånd i hånd med et mer mangfoldig og lønnsomt jordbruk i Norge. 

– Når kostrådene sier vi må spise mer plantemat, trenger vi bønder som produserer mer plantemat, sier Bakken Riise.  

Kontakter

Petter Slaatrem TitlandPresseansvarligFramtiden i våre hender

Ansvarlig for presse- og debattarbeid i Framtiden i våre hender.

Tel:950 38 128petter@framtiden.no

Om oss

Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.

Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye