Nytt rekordår for norsk frukt
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og prognosene viser at det er ventet mye norskprodusert frukt i butikkene denne høsten, på lik linje med i fjor ser ut til å bli at det blir et svært godt fruktår.

– Det er en rekordstor produksjon med 711 tonn moreller mot 658 tonn i fjor, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og henviser til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) sin fruktprognose for høsten (1).
– Nå er de norske morellene å få kjøpt i butikkene, så nå gjelder det å nyte norske moreller, sier hun og minner om at sesongen for moreller er kort.
Nytt rekordår for plommer, epler og pærer
Høstingen av plommer startet i slutten av juli, og de vil vi finne i butikken rundt 5 august til rundt første uken i september. I fjor var det også rekordår for plommer, og denne sesongen er volumet enda større med hele 1713 tonn. Det er en økning på 19 % viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.
– På grunn av den varme mai måneden vi hadde får årets plommer en veldig god smak, og vi kan forvente å finne store og søte plommer fra årets avling, forteller Harald Alvavoll i styringsgruppa for frukt.
De norske eplene kommer i butikk i september, men de såkalte tidligeplene har blitt høstet allerede forrige uke. Det vil være varierende hvor i landet tidligeplene er i butikk, men noe er på vei ut i butikk på Vestlandet. Den norske pæresesongen ser også ut til å bli nesten like god som den var i fjor med 577 tonn mot 594 tonn i fjor. Vi kan forvente norske pærer i butikk i september.
Spis norsk frukt med god samvittighet
Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i norsk frukt med den beste samvittighet.
–All frukt er sunt og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken, eller ta med seg i vesken når du er på farten, avslutter hun.
På frukt.no finnes mengder med inspirerende oppskrifter på hva du kan lage med plommer, epler og pærer denne høsten.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom