Grepet som redder feriebudsjettet
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.

Ifølge NHO Reiselivs sommergallup skal seks av ti nordmenn ta sommerferien i Norge i år. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn og ernæringsfysiolog, oppfordrer nordmenn til å smøre med seg niste i sommer.
– Å kjøpe mat på farta er et skikkelig pengesluk. Planlegger du bilferie blir det fort mange hundre kroner i matbudsjett daglig om planen er å mette familiens mager på måltider fra hurtigmatkjeder og bensinstasjoner langs veien. Grove brødskiver med noe godt pålegg holder deg mett lenge, samtidig som det ikke spiser mye av feriebudsjettet, sier Nordbø.
Hun anbefaler også å ta med kjølebag på Norgesferie.
– Da har du deilig, ferskt pålegg hele bilturen. Det er også en god måte å unngå matsvinn på, ved at du kan ta med deg matrester hjem fra feriehuset, sier hun.
Grovt grep
Nordbø peker på at det fort blir mye kos og utskeielser i sommerferien, og anbefaler å lure inn litt grovt brød i kostholdet hver dag. Dess grovere brødet er, dess mer fiber inneholder brødet. Fiber bidrar til at du føler deg raskere mett, og gjør at du holder lengre på metthetsfølelsen.
– Om du har med deg noen grove skiver som nistemat på biltur, eller spiser et par grove skiver til frokost eller lunsj i sommer, er du på god vei til å få i deg den anbefalte daglige fibermengden hver dag i ferien. Det er fint å gi magen litt fiber å jobbe med mellom is, grillmat og annen kos, sier hun.
Matpakketips til bilturen:
- Brødmaten blir aller best om den smøres når den skal spises.
- Ta med en kjølebag for å holde pålegget ferskt.
- Har du ikke kjølebag, ta med pålegg som tåler romtemperatur, som nøttesmør, smøreost, syltetøy, grønnsaker og frukt.
- Planlegger dere en lang biltur, kan dere stoppe på en butikk for å kjøpe ferskt pålegg når det er tid for en rast.
- Oppbevar brød og rundstykker i en brødpose for å holde dem saftige lengre. Husk at de aller fleste matbutikker har brødskjæremaskin, så det er enkelt å få tak i ferdig oppskåret brød.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom