Grepet som redder feriebudsjettet
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.

Ifølge NHO Reiselivs sommergallup skal seks av ti nordmenn ta sommerferien i Norge i år. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn og ernæringsfysiolog, oppfordrer nordmenn til å smøre med seg niste i sommer.
– Å kjøpe mat på farta er et skikkelig pengesluk. Planlegger du bilferie blir det fort mange hundre kroner i matbudsjett daglig om planen er å mette familiens mager på måltider fra hurtigmatkjeder og bensinstasjoner langs veien. Grove brødskiver med noe godt pålegg holder deg mett lenge, samtidig som det ikke spiser mye av feriebudsjettet, sier Nordbø.
Hun anbefaler også å ta med kjølebag på Norgesferie.
– Da har du deilig, ferskt pålegg hele bilturen. Det er også en god måte å unngå matsvinn på, ved at du kan ta med deg matrester hjem fra feriehuset, sier hun.
Grovt grep
Nordbø peker på at det fort blir mye kos og utskeielser i sommerferien, og anbefaler å lure inn litt grovt brød i kostholdet hver dag. Dess grovere brødet er, dess mer fiber inneholder brødet. Fiber bidrar til at du føler deg raskere mett, og gjør at du holder lengre på metthetsfølelsen.
– Om du har med deg noen grove skiver som nistemat på biltur, eller spiser et par grove skiver til frokost eller lunsj i sommer, er du på god vei til å få i deg den anbefalte daglige fibermengden hver dag i ferien. Det er fint å gi magen litt fiber å jobbe med mellom is, grillmat og annen kos, sier hun.
Matpakketips til bilturen:
- Brødmaten blir aller best om den smøres når den skal spises.
- Ta med en kjølebag for å holde pålegget ferskt.
- Har du ikke kjølebag, ta med pålegg som tåler romtemperatur, som nøttesmør, smøreost, syltetøy, grønnsaker og frukt.
- Planlegger dere en lang biltur, kan dere stoppe på en butikk for å kjøpe ferskt pålegg når det er tid for en rast.
- Oppbevar brød og rundstykker i en brødpose for å holde dem saftige lengre. Husk at de aller fleste matbutikker har brødskjæremaskin, så det er enkelt å få tak i ferdig oppskåret brød.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Gjør skolestarten enklere med grovt brød i matpakka16.8.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Snart ringer skoleklokka inn igjen, og tusenvis av norske foreldre skal i gang med å lage matpakker hver eneste morgen. En undersøkelse fra YouGov viser at én av tre foreldre er bekymret for om barna deres får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer derfor foreldrene til å ta regi og satse på grovt brød i matpakka.
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom