Grepet som redder feriebudsjettet
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
![Grove brødskiver med noe godt pålegg holder deg mett lenge, samtidig som det ikke spiser mye av feriebudsjettet, sier Torunn Nordbø.](/data/images/public/89913/18158587/c38b860c-3c37-48c9-b809-dd89e17e8c91-w_720.jpg)
Ifølge NHO Reiselivs sommergallup skal seks av ti nordmenn ta sommerferien i Norge i år. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn og ernæringsfysiolog, oppfordrer nordmenn til å smøre med seg niste i sommer.
– Å kjøpe mat på farta er et skikkelig pengesluk. Planlegger du bilferie blir det fort mange hundre kroner i matbudsjett daglig om planen er å mette familiens mager på måltider fra hurtigmatkjeder og bensinstasjoner langs veien. Grove brødskiver med noe godt pålegg holder deg mett lenge, samtidig som det ikke spiser mye av feriebudsjettet, sier Nordbø.
Hun anbefaler også å ta med kjølebag på Norgesferie.
– Da har du deilig, ferskt pålegg hele bilturen. Det er også en god måte å unngå matsvinn på, ved at du kan ta med deg matrester hjem fra feriehuset, sier hun.
Grovt grep
Nordbø peker på at det fort blir mye kos og utskeielser i sommerferien, og anbefaler å lure inn litt grovt brød i kostholdet hver dag. Dess grovere brødet er, dess mer fiber inneholder brødet. Fiber bidrar til at du føler deg raskere mett, og gjør at du holder lengre på metthetsfølelsen.
– Om du har med deg noen grove skiver som nistemat på biltur, eller spiser et par grove skiver til frokost eller lunsj i sommer, er du på god vei til å få i deg den anbefalte daglige fibermengden hver dag i ferien. Det er fint å gi magen litt fiber å jobbe med mellom is, grillmat og annen kos, sier hun.
Matpakketips til bilturen:
- Brødmaten blir aller best om den smøres når den skal spises.
- Ta med en kjølebag for å holde pålegget ferskt.
- Har du ikke kjølebag, ta med pålegg som tåler romtemperatur, som nøttesmør, smøreost, syltetøy, grønnsaker og frukt.
- Planlegger dere en lang biltur, kan dere stoppe på en butikk for å kjøpe ferskt pålegg når det er tid for en rast.
- Oppbevar brød og rundstykker i en brødpose for å holde dem saftige lengre. Husk at de aller fleste matbutikker har brødskjæremaskin, så det er enkelt å få tak i ferdig oppskåret brød.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
![Grove brødskiver med noe godt pålegg holder deg mett lenge, samtidig som det ikke spiser mye av feriebudsjettet, sier Torunn Nordbø.](/data/images/public/89913/18158587/c38b860c-3c37-48c9-b809-dd89e17e8c91-w_240.jpg)
![Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, oppfordrer til å ta med matpakka på ferie både for å spare feriebudsjettet og få nok fiber i kosten.](/data/images/public/89913/18158587/911ec75e-dd27-4bc0-aaff-ddc5075ee705-w_240.jpg)
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
![](/data/images/public/89913/18158587/b81a6c0a-ffa9-4e6d-a4f7-64400253c699-w_780.jpg)
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom