Universitetet i Oslo

Valg i Frankrike: Fransk facelift på ytre høyre

Del

Frankrike forbereder seg på politisk drama og en fremtid der de som ligger ytterst til høyre kommer til makta. Mange som nærmest har gitt opp franske politikere ser nå til Marine Le Pen som siste håp. 

Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved Universitetet i Oslo
Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved Universitetet i Oslo Arild Blomkvist

– Hun ønsker å komme til makta, og har hatt en veldig bevisst strategi for å få til det hele veien. En strategi som kalles La «dédiabolisation», som bokstavelig talt betyr avdemonisering, eller normalisering, av partiet. 

Det sier Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved Universitetet i Oslo, i podkasten Universitetsplassen. I episoden Skjebnetid for Europa: Fransk facelift på ytre høyre,  ser hun nærmere på fremtiden til Frankrike, og hvorfor franske velgere nå flokker seg om Nasjonal Samling.

Datter av «republikkens djevel»

I 2011 tok Le Pen over partiet Nasjonal front, som ble stiftet av hennes far, Jean-Marie Le Pen, i 1972. Partiet var en sammenslutning av høyreekstreme grupperinger med røtter blant annet i det nazivennlige regimet under den tyske okkupasjonen. 

– Det var et parti som var høyreekstremt fra fødselen, og Jean-Marie Le Pen ble kjent som republikkens djevel. En løs kanon på dekk som hadde regelrett rasistiske, antisemittiske utspill over en lav sko, og provokasjon som politisk strategi, sier Aukrust.

I 2011 tok Marine Le Pen over som leder og endret partinavnet til Nasjonal samling. Hun var ikke fornøyd med at det skulle forbli et evig protestparti.

Aukrust mener Marine Le Pen har vært veldig klar over stigmaet knyttet til partiet og til Le Pen-navnet, noe hun har forsøkt å kvitte seg med. Hun kvittet seg også med sin far, som ble ekskludert fra partiet på grunn av utsagn langt over streken, som at gasskamrene under andre verdenskrig var en parentes i historien.

– Hun har systematisk tatt avstand til andre medlemmer av partiet som har kommet med lignende utspill, og har moderert retorikken og blitt mildere. Hun også endret synspunkt i verdispørsmål eksempelvis knyttet til abort og homofilt ekteskap. Altså, fasaden har blitt blankpolert.

Franskmenn først

Til tross for fasadeendringen er det mange som påstår at mye av det gamle tankegodset forblir det samme. Aukrust trekker frem at Nasjonal samling ønsker å grunnlovsfeste at «etniske» franskmenn skal gis forrang når det gjelder offentlige støtteordninger, kommunale boliger og jobber. 

– Dette er jo politikk som er regelrett rasistisk og segregerende. Så selv om man kanskje ikke kan kalle partiet høyreekstremt, slik vi bruker dette begrepet i Norge, men mer høyrepopulistisk eller høyreradikalt, lever mye av det gamle tankegodset fortsatt i beste velgående. Det gjør at mange i Frankrike, selv om de blir færre, mener at partiet utgjør en fare for demokratiet og tar sterk avstand fra det.

I podkasten er Aukrust innom følgende temaer:

  • Resultatet av EU-valget i Frankrike
  • Bakgrunnen for at Emmanuel Macron oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg
  • Normalisering av ytre høyre i Frankrike
  • «Republikkens djevel» Jean-Marie Le Pen, skaperen av ytre høyre- partiet Nasjonal front
  • Marine Le Pen og Nasjonal samlings planer for Frankrike 
  • Hvorfor franske velgere flokker seg om Nasjonal samling
  • Fotball- EM og OL i Paris

Nøkkelord

Bilder

Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved Universitetet i Oslo
Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved Universitetet i Oslo
Last ned bilde
Frankrike- forsker Kjerstin Aukrust og programleder Arild Blomkvist.
Frankrike- forsker Kjerstin Aukrust og programleder Arild Blomkvist.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye