Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, er begeistret over det franske frimerket med duften av bagett. Hun ønsker en norsk vri, med duft av grovbrød, bløtkake eller skoleboller.
– Norsk bakst fortjener sitt duftfrimerke, vi er en bakeglad nasjon! Kanskje det kan føre til flere analoge hilsener når duften av grovbrød, skolebolle eller bløtkake strømmer fra frimerket?
President Emmanuel Macron har beskrevet det franske bakverket som «250 gram magi og perfeksjon». Nordbø mener norske bakverk har minst like stort duftpotensiale, og trekker frem tre favoritter.
– Nordmenn er et brødspisende folk. Der franskmennene går med bagetter under armen eller i sykkelkurven, har vi nordmenn grovbrød i matpakke eller på tur i skog og fjell. Duften av nybakte grovbrød er det lite som slår, og når brunostskiven nærmest smelter på den rykende ferske skiva går man rett i barndommen.
På den søte siden har Nordbø trukket frem to klassikere, en til fest og en til kaffeslabberas, som også barn elsker.
– Skolebolle er et unikt norsk bakverk, og her er duftene mer komplekse, med hveteduft, eggekrem, melis og kokos. Ikke rart skolebollen har så mange navn, og er populær hos mange.
– Den klassiske norske bløtkaken består av dufter som sukkerbrød, krem, syltetøy, og ofte marsipan. I disse sommerdager med fri- og merkedager, konfirmasjon, dåp og bryllup, er bløtkaken fast på de aller fleste kakebord.
Nordbø ønsker seg en folkeavstemning om folkets favorittduft av de tre bakverkene, og vil gjerne høre hva Støre og Pollestad vil foretrekke å sniffe på postkortet.
– Lukten av fisk og olje trenger vi i alle fall ikke å få i postkassen, sier Nordbø med et glimt i øyet.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder





Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom