Grovt dominerer påskefrokosten

Del

I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.

André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.
André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken. Foto: BrodogKorn.no

I befolkningsundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Matprat, sier 54 prosent at de velger grovt til påskefrokostene. Det gleder ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø. 

Hun forteller at det finnes mange gode og grove alternativer til påskefrokosten enten du kjøper ferdige brød eller vil bake selv. 

– Se etter Brødskalaen på brødet i butikken eller bruk grovhetskalkulatoren på brodogkorn.no på egne oppskrifter, om du er usikker på hva som er grovt, anbefaler hun. 

I undersøkelsen er det bare 6 prosent av befolkningen som sier at de ikke spiser brød til påskefrokostene. 

Mer enn ett brød til påske

Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet. 

– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han. 

Topp 5 brødtips for påsken

I tillegg til grovt brød tyder undersøkelsen på at det er flere brødtyper på norske frokostbord i påsken. 

–  Her er forslag til grove varianter av de brødene folk sier de spiser mest av i påsken. Det er ikke for grovt, å spise loff i påsken, humrer Nordbø.

null
Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ. Foto: BrodogKorn.no
null
Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter. Foto: BrodogKorn.no
null
Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken. Foto: BrodogKorn.no
null
Dansk rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak. Foto: BrodogKorn.no
null
Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag. Foto: BrodogKorn.no

Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?

Var ett av spørsmålene i undersøkelse om påskematen gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024. 

Total

Hva slags brød spiser du til påskefrokostene? Mulig å velge flere

Base: Feirer påske

928

Grovt brød

54 %

Surdeigsbrød

16 %

Loff

15 %

Havrebrød

13 %

Rugbrød

9 %

Eltefritt brød

4 %

Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød)

4 %

Annet type brød

7 %

Vet ikke

10 %

Spiser ikke brød til påskefrokostene

6 %

Totalsum

138 %

NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.
André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.
André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.
Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.
Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken.
Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Dansk rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak.
Dansk rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde
Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag.
Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag.
Foto: BrodogKorn.no
Last ned bilde

Lenker

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Frokostbord

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye