Grovt dominerer påskefrokosten
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
![André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.](/data/images/public/89913/18060791/31f18f8a-678d-4357-b28a-f4f8a98e1576-w_720.jpg)
I befolkningsundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Matprat, sier 54 prosent at de velger grovt til påskefrokostene. Det gleder ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø.
Hun forteller at det finnes mange gode og grove alternativer til påskefrokosten enten du kjøper ferdige brød eller vil bake selv.
– Se etter Brødskalaen på brødet i butikken eller bruk grovhetskalkulatoren på brodogkorn.no på egne oppskrifter, om du er usikker på hva som er grovt, anbefaler hun.
I undersøkelsen er det bare 6 prosent av befolkningen som sier at de ikke spiser brød til påskefrokostene.
Mer enn ett brød til påske
Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet.
– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han.
Topp 5 brødtips for påsken
I tillegg til grovt brød tyder undersøkelsen på at det er flere brødtyper på norske frokostbord i påsken.
– Her er forslag til grove varianter av de brødene folk sier de spiser mest av i påsken. Det er ikke for grovt, å spise loff i påsken, humrer Nordbø.
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18060791/56618939-234b-484f-81b8-e888389002fa-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18060791/bfece3d2-8aa4-45f2-971b-565c213fb41a-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18060791/07e34508-f3fe-4769-87e3-cb53cf1831c6-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18060791/ed9ae81f-ea54-4f3a-a2ef-7f4d28c88b9b-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18060791/164593ef-21d1-4c8a-ba17-7afacb58f968-w_720.jpg)
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?
Var ett av spørsmålene i undersøkelse om påskematen gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024.
Total |
|
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene? Mulig å velge flere |
|
Base: Feirer påske |
928 |
Grovt brød |
54 % |
Surdeigsbrød |
16 % |
Loff |
15 % |
Havrebrød |
13 % |
Rugbrød |
9 % |
Eltefritt brød |
4 % |
Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød) |
4 % |
Annet type brød |
7 % |
Vet ikke |
10 % |
Spiser ikke brød til påskefrokostene |
6 % |
Totalsum |
138 % |
NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
![André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.](/data/images/public/89913/18060791/31f18f8a-678d-4357-b28a-f4f8a98e1576-w_240.jpg)
![André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.](/data/images/public/89913/18060791/9a2309b6-8f73-4226-b9ed-a18627428e65-w_240.jpg)
![Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.](/data/images/public/89913/18060791/56618939-234b-484f-81b8-e888389002fa-w_240.jpg)
![Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.](/data/images/public/89913/18060791/bfece3d2-8aa4-45f2-971b-565c213fb41a-w_240.jpg)
![Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken.](/data/images/public/89913/18060791/07e34508-f3fe-4769-87e3-cb53cf1831c6-w_240.jpg)
![Dansk rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak.](/data/images/public/89913/18060791/ed9ae81f-ea54-4f3a-a2ef-7f4d28c88b9b-w_240.jpg)
![Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag.](/data/images/public/89913/18060791/164593ef-21d1-4c8a-ba17-7afacb58f968-w_240.jpg)
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
![Frokostbord](/data/images/public/89913/18060791/4270b6a1-1d6c-42e7-8073-c1c83a0ca7d6-w_780.jpg)
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom