Delta

TBU-tallene: Delta krever kraftig lønnsløft

Del

Tall fra TBU viser at prisveksten spiste opp lønnsveksten i 2023. - I år trengs det et kraftig lønnsløft for offentlig tjenesteyting, sier Delta-leder Trond Ellefsen.

Nadia Frantsen

Tallene fra TBU (Teknisk Beregningsutvalg for lønnsoppgjørene) ble lagt fram i dag. De er et grunnlag for kommende lønnsoppgjør. Prisveksten i 2023 var på hele 5,5 prosent mens lønnsveksten var 5,3 prosent.  

- For tredje året på rad opplever vi at sterk prisvekst spiser opp langt mer enn lønnsveksten. Lønna har stått stille i snart ti år. Nå trenger vi et kraftig lønnsløft for å gi mer igjen i lommeboka for hver enkelt, sier forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen.  

Grunnlagstallene viser at lønnsnivået for de kvinnedominerte yrkene i offentlig sektor fremdeles ligger langt under sammenlignbare yrker i privat sektor. 

- Vi trenger å betale langt bedre for kompetansen i offentlig tjenesteyting enn i dag, skal vi fortsette å ha dyktige og viktige ansatte i sektoren, sier Ellefsen. 

Verdiskapingen må komme alle til gode 

Om lønnsveksten i offentlig sektor endte noe høyere enn frontfaget i 2023, så er det første gang på mange år. Andelen av lønnskostnader i privat sektor går ned.  

- Det er selvfølgelig bra om lønnsveksten for offentlig sektor har vært noe høyere enn frontfaget. Men det er helt avgjørende med samme utvikling i 2024, skal vi få løfta våre grupper og dekke framtidas behov for arbeidskraft. I årets oppgjør må de viktige velferdsyrkene, i kommunene og i sykehusene, få solid uttelling, sier Ellefsen.  

- Vi må ha vår andel av verdiskapingen, og trenger en solid reallønnsvekst til våren, understreker Trond Ellefsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Om Delta

Delta organiserer 94.000 medlemmer og er den største arbeidstakerorganisasjonen i YS.

Våre medlemmer jobber innenfor offentlig tjenesteyting. Deres oppgaver spenner fra helse- og omsorg til forvaltning og drift av en rekke statlige, kommunale og private tjenester. Vi er menneskene som skaper velferden i landet vårt.

Delta er partipolitisk uavhengig og utvikler arbeidslivet med fokus på medlemmenes livskvalitet.

Følg pressemeldinger fra Delta

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Delta på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Delta

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye