Offentlig sektor er mangfoldstaper
Det er dobbelt så mange ikke-vestlige i toppledelsen i privat sektor som i offentlig.
– Viser at mangfold er lønnsomt, sier adm. direktør Nina Riibe i Econa.

Bare 2 prosent av toppledelsen i offentlig sektor består av mennesker som identifiserer seg som ikke-vestlige. I privat næringsliv er tilsvarende andel 4 prosent. Det viser en rapport som Oslo Economics har utarbeidet for Econa, arbeidstakerorganisasjonen for masterutdannede økonomer.
– Vi vet fra før at det er sammenheng mellom mangfold og økt lønnsomhet. Nå ser vi at privat sektor, som er drevet av lønnsomhet, har mer etnisk og kulturelt mangfold i toppledelsen enn offentlig sektor, som er mindre konkurransedrevet, sier adm. direktør Nina Riibe i Econa.
Styrke for arbeidsplassen
Rapporten er basert på svar fra Econas egne medlemmer. Respondentene har selv definert om de identifiserer seg som vestlige eller ikke-vestlige.
Fem av seks Econa-medlemmer oppgir at etnisk og kulturelt mangfold er en styrke for norske arbeidsplasser.
Samtidig viser rapporten at nesten halvparten av alle arbeidstakere med ikke-vestlig bakgrunn opplever barrierer i forbindelse med jobbsøking, mens én av fire har opplevd diskriminering på arbeidsplassen.
Verktøykasse til ansettelsesprosessen
– Vi ønsker at alle våre høyt utdannede medlemmer skal ha like muligheter til å gjøre karriere. Samtidig er det mange Econa-medlemmer som selv er med på å ta beslutninger i ansettelsesprosesser. Vi ønsker å bidra til bevisstgjøring om diskriminering, og i tillegg bidra med verktøy for å unngå diskriminering – både bevisst og ubevisst diskriminering, sier Riibe.
Econa har derfor i samarbeid med Oslo Economics utarbeidet Mangfoldsvettregelene (se lenke under).
– Diskusjonen må flyttes fra å handle om hvorvidt mangfold er en ressurs, til å omhandle hvordan vi kan utnytten den ressursen mangfold er, sier Riibe.
Nøkkelord
Kontakter
Nina RiibeAdm. direktør i Econa
Tel:97651460nina.riibe@econa.noLenker
Econa
Econa er en interesse- og arbeidstakerorganisasjon for masterutdannede økonomer.
Vi jobber for å skape verdi for våre 29 000 medlemmer.
Econa er medlem i hovedsammenslutningen Akademikerne.

Følg pressemeldinger fra Econa
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Econa på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Econa
Klimameldingen: – Den nødvendige omstillingen i norsk økonomi utsettes10.4.2025 14:54:04 CEST | Pressemelding
I Klimameldingen foreslår regjeringen å kutte utslippene med 70–75 prosent innen 2035. Det gjenstår imidlertid en vesentlig uklarhet om hvorvidt utslippskuttene skal oppnås gjennom innsats nasjonalt eller gjennom kvotekjøp fra utlandet.
Økonomene tjener nå over én million kroner i snitt11.3.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Econas lønnsstatistikk for 2025 viser for første gang at medlemmene har en gjennomsnittlig grunnlønn på over en million kroner. Solid lønnsvekst i privat sektor og medlemmer som skifter jobb er viktige drivere for denne utviklingen.
Econas lønnsundersøkelse: – Kvinnelige økonomer taper 10 millioner i inntekt7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Econas lønnsstatistikk som offentliggjøres 11. mars avdekker et dramatisk inntektstap for kvinnelige økonomer: I løpet av karrieren tjener kvinner med mastergrad i økonomi i snitt 10 millioner kroner mindre enn sine mannlige kolleger.
Likelønnsdagen er feil: – Bør flyttes til Luciadagen15.11.2024 06:57:00 CET | Pressemelding
Den 18. november markeres likelønnsdagen. Ifølge nettstedet likelønn.no jobber kvinner gratis fra denne datoen og ut året, sammenlignet med menn.
Rekordinteresse for Econas mentorprogram5.11.2024 11:52:34 CET | Pressemelding
Econa opplever rekordinteresse for sitt mentorprogram. Allerede første dag hvor påmeldingen var åpen har nærmere 100 medlemmer fra hele landet søkt om å få delta på programmet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom