Derfor unner vi oss blomster i dyrtider

Del

Økte kostnader til tross – planter og blomster er viktigere for oss enn på lenge, ifølge Plantasjens nye trendrapport.

Grønn luksus – omtrent halvparten av nordmenn mener snittblomster er en god måte å forskjønne hverdagen på.
Grønn luksus – omtrent halvparten av nordmenn mener snittblomster er en god måte å forskjønne hverdagen på.

Vi lever i en tid der mange har fått vesentlig strammere økonomi. Dyrere mat, dyr strøm og en rente som er ventet å ligge høyt en stund – det gir økt bekymring. I tillegg opplever vi krig og uroligheter ute i verden. I slike tider gjelder det å finne ro, og fokusere på de små, positive tingene. Og ifølge Plantasjens trendrapport for 2024, er det nettopp det nordmenn nå gjør.


Søker harmoni i hverdagen
Stadig flere av oss mener innendørsplanter bidrar til en rolig og harmonisk atmosfære i hjemmet.

Nesten tre av fire nordmenn, 74 prosent, mener inneplanter gir mer hjemlig ro og harmoni nå i 2024 – mot 64 prosent i fjor, ifølge trendrapporten. Den baserer seg både på en landsomfattende undersøkelse, og intervjuer med ni ulike eksperter innen botanikk, interiør og trender.

– Stressnivået blant nordmenn fortsetter å øke, og vi ser at folk leter etter ting som kan gi ro og balanse i hverdagen. Over halvparten av oss synes det er avslappende å stelle med inneplanter, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

– Undersøkelsen vår viser også at de som er stresset har fått økt interesse for inneplanter, mens interessen forblir høy blant resten av befolkningen, utdyper Næss.


Enkel hverdagsluksus
Dyrtid til tross. Litt luksus unner vi oss fortsatt. Et stort flertall blant oss, omtrent to tredjedeler, sier fortsatt at vi er glad i snittblomster. Og omtrent halvparten i undersøkelsen mener snittblomster er en god måte å forskjønne hverdagen på.

Ifølge Johnny Kvernes, gartner i Plantasjen, kan dette sees som et eksempel på den såkalte leppestifteffekten i økonomisk teori. I dårlige tider går etterspørselen etter rimelig luksus opp.

- I trangere tider med mange bekymringer, er det typisk at vi søker enkle gleder i hverdagen. En blomsterbukett er et godt eksempel på noe som gjør oss glade og skaper velvære og hverdagsluksus. Selv om den kanskje koster litt, er det veldig lite i forhold til en ferie eller et spaopphold - som vi kanskje hadde unnet oss tidligere for å oppnå de samme gode følelsene, sier Kvernes.


Liker det enkelt
Selv om vi trives med både snittblomster og plantestell i hjemmet, begrenser det seg likevel hvor mye tid vi vil bruke på den levende dekoren.

Lettstelte planter har alltid vært favoritter hos oss nordmenn. I etterkant av pandemien har interessen økt år for år, og nå i begynnelsen av 2024 oppgir mer enn 6 av 10 at de er foretrekker lettstelte planter.

– Etter hvert som vi har vendt tilbake til kontoret og tilbringer mindre tid hjemme, har interessen for de mindre krevende plantene økt. Vi ser altså at vi vil ha planter, men har begrenset tid til dem i en hektisk hverdag, forteller Kvernes.


Tar stiklinger med ny motivasjon
Noen pandemivaner tar vi likevel med oss videre. Nemlig interessen for stiklinger. En trend som virkelig fikk fart på seg i pandemiårene, og som siden har holdt seg høy – også nå som vi skriver 2024.

– Motivasjonen vår for å ta stiklinger har likevel forandret seg. Det er ikke lenger ledig tid og behovet for en hobby som er driveren. Nå er det økonomi. Å dyrke frem sine egne planter er naturlig nok langt billigere enn å kjøpe nye, påpeker Kvernes.

Stiklinger er til for å deles, vil nok noen mene. Og det er unektelig noe hyggelig ved å dele planter med venner.

I disse dyrtider kan en hjemmedyrket plante i en lekker potte være en svært populær gave som koster lite, tipser Kvernes. For den som er fersk i gamet anbefaler hun å begynne med enkle planter.

– Praktspragler er fortsatt populære, og veldig fine for nybegynnere. Blant andre grønne planter er elefantøre og monstera gode alternativer. Når det gjelder blomster vil jeg trekke frem pelargonia og lavendel som fine nybegynneremner. Felles for alle disse plantene er også at de vokser raskt, som er fint for de av oss som er litt mindre tålmodige, avslutter Kvernes med et smil.

Plantasjens gartner tipser: lettstelte favoritter
Vil du ha mer grønt i hverdagen, samtidig som du er ganske grønn? Plantasjens gartner, Johnny Kvernes hjelper deg i gang.

  • Monstera – Dette er en veldig enkel plante, som vokser fort, og du kan enkelt lære deg å ta stiklinger fra den.
  • Gullranke – En kjempebra nybegynnerplante!
  • Smaragdpalme og svigermors tunge – begge er lette å holde i live, men pass deg for å gi dem for mye vann.
  • Papegøyeblomst (Strelitzia) – en perfekt plante for deg som har mye vestlig sol - da blir den fornøyd.

Om Plantetrender 2024
Siden 2012 har Plantasjen årlig gitt ut rapporten Plantetrender. Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse om planter og hage, og intervjuer med en rekke eksperter innenfor de nevnte områdene. Tallene er innhentet av HUI Research på oppdrag fra Plantasjen. Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse med et representativt utvalg på 999 respondenter fra Norge, 1019 respondenter fra Sverige og 502 respondenter fra Finland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

211110_Plantasjen_SP1-2229212
211110_Plantasjen_SP1-2229212
Last ned bilde
Plantasjen_januar_Nadia_47
Plantasjen_januar_Nadia_47
Last ned bilde
Plantasjen_januar_Nadia_49
Plantasjen_januar_Nadia_49
Last ned bilde
211110_Plantasjen_SP1-2229180
211110_Plantasjen_SP1-2229180
Last ned bilde

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Plantasjen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plantasjen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plantasjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye