Nyter fortsatt av den gode eplesesongen
Etter en fantastisk frukthøst, kan vi fortsatt nyte godt av norske epler. Ikke mindre enn ti tusen tonn har blitt høstet denne sesongen. Og fortsatt er det mye igjen, som kan nytes utover vinteren ved hjelp av ny teknologi

Utvidet sesong med ny lagringsteknologi
Norske epleprodusenter har funnet en smart måte å forlenge sesongen på. Tradisjonelt sett har norske epler vært tilgjengelige bare frem til november, men nå brukes ny teknologi for å endre dette.
Teknologien som heter ULO, som står for Ultra Low Oxygen. Den senker oksygennivået i lagringsrommene eplene ligger i fra 21% til 1% ved å erstatte luften med nitrogen. Dette gjør at eplene går inn i en slags "dvalemodus", der modningsprosessen bremses. Resultatet er at eplene forblir friske og sprø i mer enn et halvt år etter høstingen.
Det er 3 eplesorter som nå ligger i dvale på lageret og skal ut i butikken i julen og utover vinteren, og det er Aroma, Elstar og Rubinstep. Rubinstep har høyest volum- i følge Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS). Totalt er det ca 1200 tonn igjen på lager.
– Dette er gode nyheter for deg som forbruker, fordi du nå kan nyte friske og sprø norske epler både til jul og utover vinteren! Bare se etter Nyt Norge-merket for å være sikker på at eplene er norske, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det perfekte mellommåltid: Mett på lite
–Spiser du mye epler kan epler regnes som en kilde til vitamin C i kostholdet ditt. Epler inneholder kostfiber som gir en god metthetsfølelse, epler inneholder også lite kalorier sammenlignet med mange andre matvarer mange gjerne velger som mellommåltidsløsninger. Kombinasjonen av mye fiber, at det tar litt tid å spise og at det inneholder lite kalorier gjør at vi kan si at et eple gjør deg mett på lite og er det perfekte mellommåltid. forteller ernæringsrådgiveren og avslutter med å forklare at mye av de gode stoffene i eplet sitter rett under skallet.
–Så det aller beste er å spise eplet akkurat som det er, avslutter hun.
Funfacts om eple:
-
I Norge var det munkene som først startet med epledyrkingen
-
Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkingsforhold.
-
Eplet kommer faktisk fra rosefamilien. Slekten inneholder ca. 25 ulike arter og finnes i Europa, Asia og Amerika.
-
Eplet er en av Norges mest spiste frukter
-
Eplet flyter fordi det har en lavere tetthet enn vann.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom