Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.

Denne verdiveksten samsvarer med en generell prisøkning på matvarer, som ifølge SSBs konsumprisindeks har vært på omtrent samme nivå. 5,2 % (1). Tallene viser samme tendens som forbrukstallene fra i høst fra undersøkelsen 5 a day Europe (2). Da så vi en økning fra 2,9 porsjoner på frukt, bær og grønnsaker til 3,3 porsjoner per dag.
– Volum- og verdiveksten følger hverandre, noe som tyder på en jevn økning i både tilgjengelighet og etterspørsel. Vi oppgir at vi spiser mer og tallene viser at vi også kjøper mer, påpeker analysesjef Tore Angelsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som presenterte Frukt- og grøntstatistikk 2024 på OFGs fagdag i Bjørvika 13.mars.
Økning etter nye kostråd og bedre økonomi
Spesielt volum av friske bær har hatt en markant vekst, med en økning på 14 % fra 2023 til 2024. For friske grønnsaker er utviklingen mer stabil, med en økning på 3 %, mens frisk frukt har hatt en økning på 1 %.
– Den positive trenden på bær kan sees i sammenheng med nordmenns kjøpekraft som har stabilisert seg mer det siste året, forteller Angelsen og fortsetter;
– En del av den totale veksten kan trolig knyttes til kampanjer og insentiver fra dagligvarehandelen, samt økt oppmerksomhet rundt de nye kostrådene, som ble lansert i august.
Ekstremvær rammet de store lagringsvarene – men positiv oppgang på blomkål
Ekstremværet “Hans” på sensommeren 2023 påvirket norskandelen av enkelte produkter, særlig store lagringsvarer som potet og løk. Lagrene gikk tom for norske varer tidligere i 2024 enn i 2023. Derfor gikk norskandel på løk fra 73 % i 2023 til 55 % i 2024. Det samme gjelder poteter, der norskandelen gikk fra 88 % til 79 % på ett år. Norsk blomkål hadde derimot en positiv utvikling, med en vekst på 21 % og en økning i norskandelen fra 43 % til 59 %.
– Det ble en god oppstart for norsk blomkål i slutten av mai 2024. Salget tok seg raskt opp i butikk og kvaliteten var meget god. Etter lanseringen av nye kostråd med økt anbefaling for frukt og grønt, fulgte kjedene opp med kampanjer i butikk. Dette gjorde at det ble solgt mer blomkål i 2024 enn året før, forteller Sigurd Sylling fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
2.https://www.frukt.no/statistikk/frukt--og-grontstatistikk/
Nøkkelord
Kontakter
Tore AngelsenAnalysesjef og prosjektleder Skolefrukt
Tel:477 51 787tore.angelsen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen17.12.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom