Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.

Circle K gikk av med seieren, mens Shell ble hedret med “juryens utmerkelse”. Prisene ble delt ut under #MerAv-seminaret på UMAMI-messen i Lillestrøm den 19. mars 2025.
– Det er gledelig at energistasjonene tar folkehelse på alvor, at de er med på konkurransen, og velger å satse på frukt og grønt. Circle K var en klar vinner, vi gratulerer med seieren, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver og prosjektleder for konkurransen i OFG.
Kjedene ble vurdert på en rekke punkter, både volumvekst, volumandel, juryens vurdering av kampanjer, og stasjonsbesøk ligger til grunn for kåring av vinneren.
En tøff konkurranse mellom de største aktørene
Både Circle K, Esso/Deli de Luca, St1/Shell og 7- Eleven langs vei har deltatt. Trude Marchmann-Jensen, Category Manager Foodservice, fra Circle K mottok prisen og var svært fornøyd;
– Dette var veldig gledelig. Vi har over lengere tid jobbet med å utvikle tilbudet vårt for at vi skal kunne tilby flere sunnere alternativer, sunnere ingredienser og produkter til alle våre kunder. Dette var en fantastisk fin annerkjennelsen som motiverer oss til å fortsette denne jobben.
Folkehelsearbeid på sitt beste
Konkurransen er en del av OFGs arbeid med å øke forbruket av frukt og grønt i befolkningen. I følge OFGs 5 a day Europe-undersøkelse spiser nordmenn i snitt kun 3,3 av de anbefalte 5-8 porsjonene frukt og grønt hver dag.
– For å få til et økt forbruk må også retter og produkter med mye frukt og grønt være tilgjengelig for folk på farten. Et frukt- og grøntinntak i tråd med anbefalingen bidrar til å bedre den enkeltes helse og reduserer risiko for livsstilsykdommer, og er derfor et viktig folkehelsetiltak, påpeker Bogstrand Sagen.
Shell: Helhetlig kampanje med gode priser
Shell imponerte juryen med et helhetlig og enkelt tilbud. De hadde både frukt, knaskegulrøtter, salater, og matpakker til en god pris i konkurranseperioden.
– De har eksponert tilbudene svært godt, både utenfor stasjonene, inne på stasjonene, i egen app og på digitale flater. Det fortjener de en ekstra utmerkelse for, sier Alexander Haneng, direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, som delte ut «juryens utmerkelse» på vegne av juryen.
Sima Macdonald, Kategorisjef for mat i St1/Shell er svært fornøyd med utmerkelsen;
– Prisen er en fantastisk anerkjennelse! Vi jobber hver dag for å møte kundene med et sunt utvalg av mat sammen med frukt og grønt, og det er gøy å se at vi lykkes.
Om konkurransen
-
Kjedene ble målt på volumandel fersk frukt og grønt (hel frukt, og beger med frukt/bær/grønnsaker/juice/smoothie) av total matomsetning, volumvekst av total fersk frukt og grønt som ble brukt til matproduksjon sammenlignet med samme periode året før, og volumandel scanningprodukter med mye frukt og grønt av total matomsetning.
-
I tillegg ble det gjennomført stasjonsbesøk hvor Nielsen IQ vurderte kvalitet, eksponering og salgsfremmende tiltak, og juryen vurderte kampanjer som ble gjort i perioden.
-
Konkurranseperioden startet i juni og varte ut november 2024.
-
Juryen bestod av Anne-Cecilie Kaltenborn – administrerende direktør, NHO Service og Handel, Guttorm Rebnes – Direktør, OFG, og Geir Arne Servan – kommunikasjonssjef, NAF.
-
Juryens utmerkelse ble delt ut i tillegg til vinneren av NM i frukt og grønt energistasjon. Utmerkelsen gikk til kjeden juryen hadde som sin favoritt etter å ha vurdert kampanjemateriell.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom