Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.

– Ambisjonene for Grøntløftet er skyhøye. Vi er stolte av å vise hvordan en samlet grøntnæring med koordinerte markedsføringstiltak skal inspirere norske forbrukere til å velge mer frukt og grønt til alle måltider i 2025, sier Silje Thoresen Tandberg, leder for kommunikasjon og marked i OFG.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og statssekretær Usman Ahmad Mushtaq fra Helse- og omsorgsdepartementet deltok i diskusjonen på fagdagen og understreket viktigheten av Grøntløftet;
– Regjeringens mål er å øke norsk produksjon av frukt og grønt. Gode, trygge råvarer og mer frukt og grønt er positivt for folkehelsen. Vi har et sterkt fagmiljø i Norge, og slike arrangementer bidrar til videreutvikling av det, sier Sandtrøen.
– Jeg heier på Grøntløftet og ser og gleder meg til å følge arbeidet videre. Å spise mer frukt og grønt har stor betydning for helsa til folk, og vi er avhengige av at alle i bransjen er med for å få dette til, legger Mushtaq til.
Anne Mette Johnsen, konstituert administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, forteller at Nyt Norge er en sentral del av kampanjene og gjør det enkelt for forbrukerne å finne norske grønnsaker og frukt i butikkhyllene.
– Vi er ambisiøse i Grøntløftet, og det skal vi være. Dette samarbeidet i hele verdikjeden for frukt og grønt er unikt og svært spennende å være en del av, avslutter Johnsen.
Hva er Grøntløftet?
Grøntløftet er en nasjonal satsning for å øke forbruket av frukt, grønnsaker, bær og poteter i Norge, samtidig som andelen norskproduserte varer økes. Hovedmålene er:
-
Øke norskandelen i kategorien til 60 % innen 2035 gjennom etterspørselsdrevet vekst for norsk grønt, frukt og bær.
-
Påvirke forbrukere gjennom effektiv kommunikasjon til å velge mer norsk grønt i butikk.
-
Styrke selvforsyningsgraden ved å øke etterspørselen etter norskproduserte varer.
-
Bidra til bedre folkehelse i tråd med de nye kostrådene – minst 5, helst 8 om dagen.
Kampanjer i 2025
Gjennom 2025 vil kampanjene intensiveres når den norske sesongen starter rundt St. Hans, og igjen ved sommerens slutt når hverdagen med matpakker, skole og jobb vender tilbake. Samarbeidet er koordinert med andre aktører i grøntnæringen for å skape mest mulig oppmerksomhet og fokus rundt mer inntak av frukt og grønt i hverdagslivet.
Disse er med:
Norgesgruppen, Coop, Reitan Convenience, Bama/Bare, Norges Gartnerforbund, MerEnn, Gartnerhallen, Rema, Norges Bondelag, Studentsamskipnaden i Oslo, Oda, Norsk Bonde- og småbrukarlag, GPS, Landbrukets Økoløft, Grønne Folk, Hoff, Servicegrossistene, Framtiden i våre hender, Coor.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noBilder





Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom