Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på

Del

2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.

Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. BrodogKorn.no

Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker …

Smart bruk av julekaker

–  Tenk utenfor «kakeboksen» med julekaker du har igjen! Er pepperkakehuset ranet for alt godteri og pynt, og står og ser trist ut? Ikke kast det! Kanskje det kan bli bunnen i en ostekake eller iskake? Eller hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Nordbø har flere gode ideer som gir nytt liv til julekakene:

null
Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende. BrodogKorn.no
null
Har du laget pikekyss til jul? De kan du knuse i grove biter og blande i litt pisket krem sammen med litt jordbærsyltetøy. Da får du det de i England kaller Eton mess. Du kan også prøve å lage en juleversjon av Eton mess med knuste pepperkaker. Foto: MatPrat.no
null
Har du pepperkaker igjen kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy – perfekt for kveldskos eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk Foto: MatPrat.no

– Det skal lite til for å bruke opp det du har i juletida, og julekaker har god holdbarhet, i alle fall noen uker. Både penger og ikke minst tiden du har brukt på å bake kan være god motivasjon for å tenke nytt om julekaker, oppfordrer Nordbø.   

De vanligste årsakene til at julematen går i søpla

  • 70 % sier at de lager for mye mat, noe som resulterer i mer matsvinn.
  • 26 % sier de ikke har plass til å oppbevare restene
  • 23 % sier de baker for mye (julekaker)
  • 19 % sier at maten har stått for lenge på bordet/benken
  • 18 % er usikker på matens holdbarhet
  • 16 % sier de ikke vet hva de skal lage av restene 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Har du noen tørre skiver av julekake eller vørterkake i brødskuffen? Perfekt til å lage arme riddere, foreslår Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å tenke utenfor "kakeboksen" om hvordan bruke julekakene for å unngå at de havner i søpla.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å tenke utenfor "kakeboksen" om hvordan bruke julekakene for å unngå at de havner i søpla.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende.
Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Har du laget pikekyss til jul? De kan du knuse i grove biter og blande i litt pisket krem sammen med litt jordbærsyltetøy. Da får du det de i England kaller Eton mess. Du kan også prøve å lage en juleversjon av Eton mess med knuste pepperkaker.
Har du laget pikekyss til jul? De kan du knuse i grove biter og blande i litt pisket krem sammen med litt jordbærsyltetøy. Da får du det de i England kaller Eton mess. Du kan også prøve å lage en juleversjon av Eton mess med knuste pepperkaker.
Foto: MatPrat.no
Last ned bilde
Har du pepperkaker igjen kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy – perfekt for kveldskos eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk
Har du pepperkaker igjen kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy – perfekt for kveldskos eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk
Foto: MatPrat.no
Last ned bilde
Hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is.
Hva med å blande pepperkakene i en halvsmeltet isrest og fryse den inn igjen? Da har du plutselig en helt ny type is.
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye