Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.

De gjeldende kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å spise grove kornprodukter hver dag. Ifølge anbefalingene betyr dette at vi skal spise til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Rapporten fra Helsedirektoratet fra desember 2023, viser at det er potensiale i befolkningen for å spise mer grovt.
Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, forteller at grove kornprodukter kan bidra til bedre helse.
– Grovt brød inneholder mer næring enn fint. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lenger, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. Det har også mange andre helsegevinster, sier hun.
Tre råd for å spise mer næringsrikt:
- Bruk Brødskalaen: Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
- Lur inn litt grovt: Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel.
- Bytt til bygg: Prøv bygg som tilbehør til middag, eller i stedet for ris i risengrynsgrøten. Om du bløtlegger bygget et par timer i forkant vil konsistensen bli mykere, og mer lik ris.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom