Framtiden i våre hender

Bakken Riise om ny klima- og miljøminister: – Forventer gjennomslag i regjeringen

Del

– Vi forventer en minister som får gjennomslag for å prioritere klima- og miljø foran kortsiktige interesser i regjeringen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Foto: Renate Madsen.
Foto: Renate Madsen.

Flere medier melder nå at Andreas Bjelland Eriksen overtar som ny klima- og miljøminister etter Espen Barth Eide. 

Som Norges største miljøorganisasjon vil Framtiden i våre hender ønske Bjelland Eriksen lykke til med jobben han står overfor.  

– Vi forventer en minister som får gjennomslag for å prioritere klima- og miljø foran kortsiktige interesser i regjeringen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. 

Som klima- og miljøminister satt Espen Barth Eide i gang en rekke prosesser Framtiden i våre hender er involvert i. Andreas Bjelland Eriksen må sørge for reelle klimaeffekter og politiske resultater for blant annet: 

  • Matkastelov. Regjeringen har lovet å halvere matsvinnet innen 2030. En effektiv matkastelov som utfordrer dagligvarekjedene å ta ansvar for matsvinn i hele verdikjeden er en forutsetning for å nå målet, og Bjelland Eriksen kan sørge for at loven bidrar til å innfri målet. 

  • Kostråd. Lavere kjøttforbruk er et stridstema i regjeringen, og ifølge statsbudsjettet er ikke saken endelig landet. Bjelland Eriksen har mulighet til å sørge for at Norge gjennomfører det klimatiltaket som har størst effekt fram mot 2030. 

  • Klær og avfall. Forrige uke fikk Bjelland Eriksens nye departement en utredning om hvordan vi kan løse miljøutfordringene som kommer fra overforbruket av klær. Bjelland Eriksen kan nå sørge for en verdensledende ordning som adresserer årsaken til klima- og miljøødeleggelsene i klesindustrien, nemlig overproduksjonen. 

  • Mindre bruk og kast. Å fjerne moms på reparasjon og gjenbruk er et enkelt grep den nye klima- og miljøministeren kan gjøre for å styrke sirkulærøkonomien i Norge. Jobben er stor: Norges økonomi er bare 2,4 prosent sirkulær, så her er det bare å brette opp armene. 

  • Naturavtalen. Bjelland Eriksen må følge opp Naturavtalen i Montreal med konkrete og raske tiltak for å restaurere, bevare og stanse ødeleggelsen av norsk natur, som særlig overforbruk av hytter og motorveier står for.  

  • Klimamålene i statsbudsjettet. Her har ministeren en formidabel oppgave. Norge kan nå klimamålene, men det krever en helt annen prioritering av klima- og miljøarbeidet enn det vi ser i forslaget til statsbudsjett. 

– Hurdalsplattformen har mye bra klimapolitikk. Det er gjennomføringsevnen til klima- og miljøministeren vi er mest opptatt av, sier Bakken Riise. 

Framtiden i våre hender vil også benytte anledningen til å takke for arbeidet Espen Barth Eide i løpet av sin tid som klima- og miljøminister. 

– Barth Eide utmerket seg som en spesielt kunnskapsrik klima- og miljøminister. Denne erfaringen er vi glade for at han får med seg inn i arbeidet som utenriksminister, fordi situasjonen i dag krever klimaprioritering på alle områder, sier Bakken Riise. 

Samtidig vil Bakken Riise gjerne ha sett at Barth Eide fikk større gjennomslag i regjeringen Støre. 

– Til tross for Barth Eides tyngde som klima- og miljøminister, ser vi flere steder i forslaget til statsbudsjett at klima- og miljø nedprioriteres til fordel for kortsiktige interesser. Regjeringen har et felles ansvar for at Norge når sine forpliktelser på klima og miljø, og det øverste ansvaret ligger hos statsminister Jonas Gahr Støre, sier Bakken Riise. 

Nøkkelord

Kontakter

Petter Slaatrem TitlandPresseansvarligFramtiden i våre hender

Ansvarlig for presse- og debattarbeid i Framtiden i våre hender.

Tel:950 38 128petter@framtiden.no

Om oss

Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.

Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye