Opplysningskontoret for frukt og grønt

Avliver vanlige myter om potet

Del

Poteten bør være førstevalg som tilbehør til middagen, enten den er kokt, bakt eller stekt. Det finnes neppe en råvare som er så anvendelig og som passer til nesten alt! Bli med å feire en av Norges viktigste råvarer på potetdagen 4.oktober.

Alle røde poteter i butikken er norske, men ikke alle norske poteter er røde for vi har også gule norske poteter.
Alle røde poteter i butikken er norske, men ikke alle norske poteter er røde for vi har også gule norske poteter.

Langt fra kjedelig

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFg) mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.

­– Mange, spesielt unge kan se på den anvendelige knollen som traus og kjedelig, mens den eldre garde ofte trykker den tett til brystet. Det er på mange måter uforståelig hvorfor den blir valgt bort til fordel for ris og pasta som er et dårligere valg både når en ser på næringsstoffene, men også i et bærekraftig perspektiv. I Norge er vi nærmest selvforsynt med potet. Nesten 80 % av potetene vi spiser er produsert i Norge.

Det er ikke noe som er kjedelig i disse sprø smakfulle hasselbackpotetene, eller med ildfulle poteter- også kalt patatas bravas.

Et billig valg

I dyrtid-rapporten fra SIFO er det tydelig at mange har endret måten de handler mat på (1). Tall viser at litt over halvparten av alle husholdninger har gått over til å kjøpe billigere matalternativer (53 %).

– Ved å la potet være del av kostholdet vil du kunne spare mye penger.  Mye av maten vi spiser har økt i pris de siste årene, og mange velger bort dyrere matvarer og ser til f.eks pasta. Ved å velge potet som er en billig råvare vil man fortsatt kunne lage gode og sunne middager med et høyere innhold av næringsstoffer, som samtidig metter mer enn ris og pasta, sier ernæringsrådgiveren.

Det finnes mange myter om potet, her knuser vi dem en gang for alle;

Poteter er usunt- Nei det stemmer ikke. Poteten inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn pasta og ris. Kostfiber gjør at du holder deg mett lenge.

Man blir tykk av å spise potet- Det stemmer ikke. Potet inneholder halvparten så lite kalorier som pasta og ris. Samtidig metter den godt og kan ta plassen til mer energitett mat.

Du kan spise grønne poteter- Nei, grønne poteter bør ikke spises. Grønne poteter gir oss en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den kan ha dannet et giftig stoff som heter solanin.

Man bør ikke spise poteter med skall- Spis poteter med skall! Det meste av kostfiberet og vitaminene ligger rett under skallet.

Søtpoteter er mye sunnere enn potet- Nei det stemmer ikke, begge deler er sunt! Søtpotet og potet har mange likheter, men i et bærekraftig perspektiv vil den norske poteten helt klart være det beste valget. I tillegg er skallet på poteten mer egnet å spise enn skallet på søtpotet, potet vil dermed gi mer fiber. Potet er i tillegg en god kilde til vitamin C i kostholdet mens søtpoteten er en god kilde til betakaroten som er en forløper til Vitamin A.

Poteter tar lang tid å tilberede- Det finnes mange måter å tilberede poteter på. Hva med å prøve en airfryer som tar 10-15 minutter hvis du deler den i båter eller staver? Små poteter og mandelpoteter trenger ikke ta mer enn 15 minutter å koke.

Man kan ikke se om en potet er norsk- Alle røde poteter i butikken er norske, men ikke alle norske poteter er røde for vi har også gule norske poteter. Se også etter nyt Norge merket.

  1. Dyrtid III. Husholdenes økonomiske trygghet i mars. 2023SIFO RAPPORT 3-2023

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hasselbackpoteter er litt annerledes enn vanlig bakte poteter. Litt reven parmesan på toppen på slutten av steketiden gjør susen.
Hasselbackpoteter er litt annerledes enn vanlig bakte poteter. Litt reven parmesan på toppen på slutten av steketiden gjør susen.
Last ned bilde
Patatas bravas, ofte kalt ildfulle poteter, er en av de mest tradisjonelle spanske tapasrettene. Og vi elsker potetretten i Norge også. Server som egen rett eller tilbehør.
Patatas bravas, ofte kalt ildfulle poteter, er en av de mest tradisjonelle spanske tapasrettene. Og vi elsker potetretten i Norge også. Server som egen rett eller tilbehør.
Last ned bilde
Poteter på pinne eller spiralpoteter er en ny vri på potetserveringen.
Poteter på pinne eller spiralpoteter er en ny vri på potetserveringen.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom