Hipp hurra for Epledagen- 30 år!
Norske epler er søte, sprø og saftige og nå finnes de i butikker over hele landet. Hvert år feires Epledagen siste tirsdag i september, som i år faller på tirsdag 26. september.

De norske eplene er helt enestående når det kommer til smak, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
–Det er et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer. Det er god grunn til å feire vår største frukt. Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best, forteller Gulbrandsen.
–Epler er også veldig anvendelig og kan brukes både i middagsretter, bakst, salater og desserter.
Våre beste oppskrifter med epler
I disse regntunge høstdagene vi har om dagen ville det kanskje smakt godt med en varmende høstgryte med eple og purre. Bakst hører også høsten med. Har du prøvd eplesnurrer? Du vil garantert elske denne nydelige varianten av kanelboller. Om du har mye epler hengene på treet i hagen, eller epler fra butikken du ikke får brukt; lag eplesmør da vel. Kjempegodt som pålegg på brødskiven eller som kakefyll. Trenger du en skikkelig god siderett til f.eks kylling eller kalkun er denne retten med honningstekte epler og purre veldig smakfull.
I anledning Epledagen anbefaler vi å lage noe skikkelig godt med friske, søte og sprø norske epler, vi har mange gode oppskrifter til deg!
Det er over 30 år siden Epledagen ble etablert i Norge av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplet er en fantastisk frukt, og her har vi samlet noen fun facts om jubilanten;
Visste du at;
-
Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske sorten er rød aroma.
-
Du har kanskje tenkt at norske epler smaker annerledes enn andre epler. Siden eplene modnes langsomt gjennom sommeren har vi eplesorter med tynt skall som er søte, sprø og delvis syrlige.
-
Det er sunnest å spise eple med skall. Da får du i deg mest C-vitamin og fiber, da det sitter i og rett under skallet.
-
Det er et sagn om at «adamseplet» hos menn skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden.
-
I år 1273 bestemte kirken seg for å skattlegge epleproduksjon ved å innføre den såkalte "tiende-bestemmelsen". De geistlige hadde skjønt at det kunne bli penger av epledyrking, og vedtok derfor at en tiendedel av fruktverdien skulle gå til kirken.
-
En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder




Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stram økonomi; Spis grønt og billig22.11.2023 10:06:56 CET | Pressemelding
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina20.11.2023 16:44:24 CET | Pressemelding
I dag er vinnerne av NM Sunn mat i kantina kåret. Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kinakål på nye måter9.11.2023 08:59:53 CET | Aktuelt
Mange husker nok kinakålsalat servert med mais, paprika og thousand island dressing. Da vi ble kjent med kinakål på 70 tallet hev vi oss over den. Kinakålen gjorde oss til en salatspisende nasjon!
Dette høstes på jordene nå6.11.2023 10:57:35 CET | Pressemelding
Norskproduserte frukt og grønnsaker er ikke noe som bare hører sommerhalvåret til. Faktisk finnes det grønnsaker som høstes så sent som i november. Lagringsgrønnsakene er nå på full fart inn til lagring, og det kan nordmenn nyte godt av utover den kalde lange vinteren og så langt lageret rekker.
Gresskar hører ikke bare Halloween til25.10.2023 12:46:07 CEST | Pressemelding
Selv om halloweengresskar er mest vanlig, blir det mer og mer populært med andre gresskartyper også. Ikke kast restene fra Halloweengresskaret og lag noe godt med gresskar i høst!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom