Ost og lefser fra Beiarn blant landets beste
Hele fire lefser og en ost fra Beiarn fikk i helga tildelt Spesialitet - merket som viser vei til det beste av lokal mat og drikke i Norge. - Vi er alle stolte og glade for denne æren det er å få Spesialitet, sier Kari Anne Steinåmo som er daglig leder i Beiarlefs.
«Vi er stort å få Spesialitet! Vi har lange tradisjoner for lefser i Beiarn og at vi kommer gjennom nåløyet viser at vi gjør ting på rett måte her», fortsetter Steinåmo.
«For Beiarn er det stort at vi nå har 5 Spesialiteter. Som lokalmatprodusent i ei lita bygd som Beiarn er vi helt avhengige av bønder som produserer topp råvarer. Og med Spesialitet får vi bevist at vår lokalmat er blant det beste i landet», sier André Kristoffersen fra Beiarmat.
Valgt ut av fagjury
«Fagjuryen er alltid på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De er eksperter på å lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke», sa Marit Strand som er fagsjef for Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.
Lefsene fra Beiarlefs
De fire lefsene som fikk tildelt Spesialitet er:
- Kvitlefse
- Brunostlefse
- Egglefse
- Krinalefse
Fagjuryen la vekt på at lefsene virkelig er solid håndverk av ypperste klasse. Mye god tilbakemelding på konsistens, farge, stekeoverflate, alle smakene og god balanse mellom lefse og fyll.
Når det gjaldt Krinalefsa utbrøt Harald Osa, en av fagdommeren, «Denne lefsa må inn på Unesco sin verdensarvliste!». Andre tilbakemeldinger fra fagjuryen var bl.a. «Håndverk, håndverk, håndverk!», «Fest i hvert tygg» og «Smaker helt nylaget og som hjemmelaget».
Les mer om BeiarLefs
Beiarlefs er et lite lokalt lefsebakeri som baker lefser etter lokale oppskrifter. Det ble startet opp i år 2000 og bruker lokale råvarer der det er mulig.
Les om Beiarlefs på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarlefs/
Osten fra Beiarmat
Kvita Akevittkarve er en mild «fetaost»-type som lages av dagsfersk geitemelk. Den er smakssatt med "gjenbrukt" karve fra akevittproduksjon hos Løiten Destilleri.
Fagjuryen sier: Osten har en fin syrlighet og en god saltbalanse. Råvarepreget fra geitemelka kommer godt frem og den fremstår som både frisk og avrundet i smaken. Akevittkarve er en svært god feta-type og en ost i særklasse i sin kategori.
Les mer om Beiarmat
Beiarmat AS ble etablert i 2017 og lager ost av melk fra egen gård, og spesialoster av lokal melk fra gårder i Beiarn.
Les om Beiarmat på https://www.lokalmat.no/produsenter/beiarmat/
Fakta om Spesialitet og fagjuryen
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket
Fagjuryen for Spesialitet møtes 2-3 ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.
Les mer om fagjuryen
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom