Kostrådet som er enkelt å følge
Er du blant dem som synes de nye kostrådene er umulige å etterleve? Rådet om mer grovt korn i kosten er blant dem som er enklest å oppfylle.

De nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR) som ble presentert av NNR-komiteen for en uke siden, har ført til opphetet diskusjon i mediene. Det er særlig rådene om rødt kjøtt og alkohol som har fått oppmerksomhet.
Et råd som har gått litt mer under radaren er oppfordringen om å øke inntaket av fullkorn.
– Dersom man er opptatt av å leve sunt er dette et kostråd man enkelt kan etterleve, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Mer fullkorn er bra for kroppen
Dagens norske kostråd anbefaler at man bør spise grove kornprodukter hver dag, og at det daglige inntaket av fullkorn bør ligge mellom 70 og 90 gram.
De nordiske kostrådene anbefaler å spise minst 90 gram fullkorn hver dag, og gjerne mer. Det kan også bli rådet her i Norge, ettersom NNR er grunnlag for oppdatering av norske kostråd.
– Rapporten fra NNR-komiteen viser at høyt inntak av fullkorn gir lavere risiko for hjertesykdom, tarmkreft og diabetes type 2, sier Nordbø.
Grovt brød er godt nok
For å komme opp i 90 gram fullkorn om dagen, er det grovbrød som gjelder.
– Det er så enkelt som at med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, har man fått i seg rundt 100 gram fullkorn, sier Nordbø.
Havregrøt og byggris er også gode fullkornskilder. Man får i seg rundt 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en porsjon byggris kokt på ½ dl byggryn.
– En kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør kan bidra til god helse, sier Torunn Nordbø.
Hun minner også om at gryn av havre og bygg fint kan tilsettes i sauser, supper og gryter.
– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pannekaker, pasta og taco, forteller Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder



Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.
Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom