Kostrådet som er enkelt å følge
Er du blant dem som synes de nye kostrådene er umulige å etterleve? Rådet om mer grovt korn i kosten er blant dem som er enklest å oppfylle.
![](/data/images/public/89913/17981948/910d0460-7ef8-419d-bfb6-95d744666330-w_720.jpg)
De nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR) som ble presentert av NNR-komiteen for en uke siden, har ført til opphetet diskusjon i mediene. Det er særlig rådene om rødt kjøtt og alkohol som har fått oppmerksomhet.
Et råd som har gått litt mer under radaren er oppfordringen om å øke inntaket av fullkorn.
– Dersom man er opptatt av å leve sunt er dette et kostråd man enkelt kan etterleve, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Mer fullkorn er bra for kroppen
Dagens norske kostråd anbefaler at man bør spise grove kornprodukter hver dag, og at det daglige inntaket av fullkorn bør ligge mellom 70 og 90 gram.
De nordiske kostrådene anbefaler å spise minst 90 gram fullkorn hver dag, og gjerne mer. Det kan også bli rådet her i Norge, ettersom NNR er grunnlag for oppdatering av norske kostråd.
– Rapporten fra NNR-komiteen viser at høyt inntak av fullkorn gir lavere risiko for hjertesykdom, tarmkreft og diabetes type 2, sier Nordbø.
Grovt brød er godt nok
For å komme opp i 90 gram fullkorn om dagen, er det grovbrød som gjelder.
– Det er så enkelt som at med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, har man fått i seg rundt 100 gram fullkorn, sier Nordbø.
Havregrøt og byggris er også gode fullkornskilder. Man får i seg rundt 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en porsjon byggris kokt på ½ dl byggryn.
– En kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør kan bidra til god helse, sier Torunn Nordbø.
Hun minner også om at gryn av havre og bygg fint kan tilsettes i sauser, supper og gryter.
– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pannekaker, pasta og taco, forteller Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
![Trekasse med mange brød](/data/images/public/89913/17981948/70315d84-410e-4a85-af3e-e3c92dc42a78-w_240.jpg)
![Byggryn i fredagstacoen er et smart grep for å få i seg anbefalt mengde fullkorn. Foto: Brodogkorn.no](/data/images/public/89913/17981948/2c599685-9a31-4c07-bd07-83306d6cc8d3-w_240.jpg)
![– En kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør kan bidra til god helse, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: Brodogkorn.no](/data/images/public/89913/17981948/0186c8a7-15a1-4176-8419-6be859a92bf8-w_240.jpg)
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.
Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom