Spar spenn - bruk gryn
Den siste tiden er det mange norske familier som har måttet gå noen ekstra runder på hverdagsbudsjettet. Med økte renter, svak krone og dyrere mat må det finnes nye og smarte måter å spare inn penger på.
– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har tre gode råd som kan komme godt med etter den siste rentehevingen.
Tips 1: Lag frokostblanding selv
Frokostblandingen blir enda billigere om man selv lager den fra bunnen av. Den absolutt enkleste frokostblandingen er å lage mysli, der man bare trenger å blande sammen ingredienser som for eksempel havregryn, rugflak, byggflak eller havrekli i et tett glass.
Frø som solsikkekjerner og linfrø passer også godt i en mysli.
– Hjemmelaget mysli smaker nydelig sammen med nøtter og friske bær. Blandingen kan spises både med søt og sur melk, eller en yoghurt du liker godt, sier Nordbø.
Hun anbefaler også å prøve seg på granola, som skiller seg fra mysli ved at den er varmebehandlet og tilsatt noe søtt som for eksempel honning.
Tips 2: Innfør en ukentlig grøtmiddag
Grøt er god, mettende og rimelig norsk tradisjonskost. Å innføre en fast dag i uka som er grøtdag vil merkes på månedsbudsjettet.
– Det finnes mange gode oppskrifter på forskjellig byggrynsgrøt som både er spennende på smak og mettende mat, sier Torunn Nordbø.
Hun nevner for eksempel asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk og ingefær som en oppskrift familien lett vil få inn på favorittlisten.
– I tillegg til at gryn er billig mat, er den også kortreist og bra for kroppen. Å bruke mer gryn gir gode effekter langt utover månedsbudsjettet, sier Nordbø.
Tips 3: Bruk mer gryn på middagen
Både havregryn og byggryn kan brukes som tilbehør til retter av fisk og kjøtt eller tilsette i sauser, supper og gryter.
– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pasta med kjøttsaus og byggryn, taco med byggryn og kjøttkaker med havregryn, anbefaler Nordbø.
Ønsker man en helt plantebasert middag, anbefaler Nordbø å prøve byggryn i grønnsakswoken for å gjøre den mer mettende, eller servere en budsjettvennlig byggotto.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien29.9.2023 08:02:08 CEST | Pressemelding
Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!
Bruk maks fem minutter på å smøre matpakken med disse tipsene23.8.2023 08:05:00 CEST | Pressemelding
Enkle og sunne matpakker trenger ikke ta mye tid på morgenen. Bruk maks fem minutter. Vi gir deg tipsene til hvilke basisvarer du trenger hjemme for å lage varierte matpakker. Her får du også en matpakkemeny fra mandag til fredag.
Arendalsuka: God bakst til samtaler om mat og kostråd11.8.2023 14:38:48 CEST | Pressemelding
I forbindelse med samtaler om hva de nye kostrådene betyr og hvordan vi kan revitalisere matarven vår vil vi servere nysmurte matpakker på grovt brød fra lokalt bakeri og tradisjonsbakst fra Oselias kokebok i Arendal onsdag 16. august.
Kostrådet som er enkelt å følge28.6.2023 11:36:48 CEST | Pressemelding
Er du blant dem som synes de nye kostrådene er umulige å etterleve? Rådet om mer grovt korn i kosten er blant dem som er enklest å oppfylle.
Bruk opp restene fra rekefestene22.6.2023 08:10:00 CEST | Pressemelding
Sol, sommer og reker er en uslåelig kombinasjon. Og når rekefesten er over og du sitter igjen med rester? Da lager du en av disse rettene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom