NBBL - Norske Boligbyggelag

Boligprisoptimisme blant norske husholdninger

Del
62 prosent tror på høyere boligpriser de neste 12 månedene, ifølge NBBLs Boligmarkedsbarometer for april. Bare 12 prosent tror på boligprisnedgang.
Husholdningene virker å ha avblåst et boligprisfall, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem. Foto: Nadia Frantsen
Husholdningene virker å ha avblåst et boligprisfall, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem. Foto: Nadia Frantsen

Andelen som tror på høyere boligpriser fremover økte for femte måned på rad i april. 62 prosent venter at boligprisene vil være høyere enn dagens nivå ett år frem i tid. Andelen tok seg opp fra 50 prosent i mars. Samtidig svarte 12 prosent at de venter et boligprisfall de neste 12 månedene.

– Boligprisforventningene er nå tilbake på samme nivå som for et år siden, og tett opp til gjennomsnittsnivået i 2021. Husholdningene virker å ha avblåst et boligprisfall, og isolert sett peker resultatene mot høyere temperatur i boligmarkedet fremover, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem.

De fleste tror boliglånsrentene skal videre opp

84 prosent oppgir at de venter høyere boliglånsrenter et år frem i tid. Opp fra 81 prosent i mars, og klart høyere enn i januar, da 77 prosent ventet renteøkning. 10 prosent tror at boliglånsrenten er lavere om et år.   

Jobbtryggheten holder seg stabil

Når det korrigeres for andelen som svarer «ikke relevant», svarte 6 prosent at de i stor eller ganske stor grad er bekymret for å miste jobben. 82 prosent var i liten eller ganske liten grad bekymret, mens 12 prosent svarte «hverken eller». Bildet er om lag uendret siden årsskiftet. Jobbtryggheten, målt på denne måten, er svakt høyere sammenlignet med foregående firemånedersperiode, men differansen er innenfor feilmarginen.   

Konklusjon: Boligmarkedsbarometeret styrkes

Sammenlignet med mars er det klart flere som tror at boligprisene skal øke fremover. Samtidig venter litt flere at renten skal videre opp. Jobbtryggheten har holdt seg om lag uendret i samme periode. Samlet innebærer de tre komponentene at Boligmarkedsbarometeret styrkes. Indeksverdien har økt fra 12 i mars til 17 i april. I månedene september til og med desember i fjor var indeksverdien negativ.   

Les hele boligmarkedsbarometeret her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Husholdningene virker å ha avblåst et boligprisfall, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem. Foto: Nadia Frantsen
Husholdningene virker å ha avblåst et boligprisfall, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem. Foto: Nadia Frantsen
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Boligprisforventningene har falt betydelig over sommeren22.8.2023 07:15:00 CEST | Pressemelding

47 prosent av husholdningene forventer at boligprisene vil være høyere ett år frem i tid, det viser NBBLs boligmarkedsbarometer for august. Andelen har falt fra 63 prosent i juni. –Utviklingen kan forstås som at flere husholdninger nå tenker at smerteterskelen er nådd, og at vi går mot et omslag i boligmarkedet. Mer dempede boligprisforventninger kan bety mer forsiktig adferd i budrundene, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom