Opplysningskontoret for brød og korn

Inviter til brødrestefest

Del
Her er menyen du lager når mengden brødrester har hopet seg opp. Fire deilige retter - der alle har brødrester som en viktig ingrediens.
Fire retter som alle er basert på brødrester, men som ikke smaker restemat. (Foto: Brodogkorn.no og MatPrat.no)
Fire retter som alle er basert på brødrester, men som ikke smaker restemat. (Foto: Brodogkorn.no og MatPrat.no)

Brødrester går ofte i søpla i norske hjem. Faktisk kaster hver og en av oss over 9 kilo brød i året.

– Det er ingen grunn til at brød uten mugg skal havne i søpla. Det gjelder bare å ha et knippe oppskrifter tilgjengelig, når man sitter med mye brødrester, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun er entusiastisk opptatt av å ta vare på brødrestene, og har nå satt sammen en fire retters meny basert på brødrester.

– Med denne fireretters menyen slår du to fluer i én smekk: Du blir kvitt brødrester, og du får en hyggelig stund sammen med noen du liker godt, sier Nordbø. 

Rettene går selvsagt også an å lage med ferskt brød.

– Oppskriftene er likevel spesielt fine når du har vært smart og enten lagt tørre brødrester i fryseren eller laget brødkrutonger eller brødrasp av dem, sier Nordbø.

Appetittvekker med brødrester

Før dere går til bords, kan du servere en liten appetittvekker.

– Vi foreslår disse herlige crostiniene med ertepuré og parmesan fra vår samarbeidspartner MatPrat. Disse er små delikate munnfuller med sprø bunn og en herlig myk og smakfull ertepuré på toppen, sier Nordbø.

Alternative appetittvekkere kan være crostini med sopp, tomatbruschetta eller rugbrødchips som alle egner seg godt til å skjerpe appetitten.

Forrett med brødrester

Forretten er en løksuppe, en lun og deilig rett. Her er selvsagt brødet og osten på toppen en viktig ingrediens. Suppen kan gjerne lages tidligere på dagen, slik at det bare er gratineringen som gjenstår når gjestene har kommet.

– Dersom du valgte en annen appetittvekker enn crostinien med ertepuré, kan en brødsuppe med erter være et godt alternativ til forrett, sier Nordbø. 

Hovedrett med brødrester

Til hovedrett foreslår Nordbø stekt kyllingbryst med følge av en sprø og deilig brødsalat. I tillegg til brødet inneholder denne salaten sjampinjong eller aromasopp, vårløk og stangselleri - som gir en frisk og sprø smak som passer flott sammen med stekt kylling.

– Vår italienske brødsalat med tomater og mozzarella passer også godt ved siden av kyllingen. En slik sprø brødsalat med krutonger kan egentlig lages med de ingrediensene du har tilgjengelig, her går det fint an å improvisere, sier Torunn Nordbø.

Har du mye brødrasp på lager, går det også an å lage kyllingnuggets med grønn potetsalat til hovedrett. Et annet alternativ er en gresk brødpudding med blant annet bacon, hvitløk og spinat.

Dessert med brødrester

Desserten er en deilig brødpudding med sitronsmør.

– Dette er en frisk og syrlig dessert der du kan kvitte deg med syv skiver tørt eller gammelt brød på én gang. Og det beste av alt: Det smaker slett ikke som restemat, sier Nordbø.

Tilslørte bondepiker og iskrem med brødsmuler er to andre desserter du kan vurdere, begge gjør god bruk av brødrasp du har på lager.

– Du kan også lage arme riddere til dessert - enten med loffskiver eller med grovt brød, avhengig av hva du har på lager, sier Nordbø. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fire retter som alle er basert på brødrester, men som ikke smaker restemat. (Foto: Brodogkorn.no og MatPrat.no)
Fire retter som alle er basert på brødrester, men som ikke smaker restemat. (Foto: Brodogkorn.no og MatPrat.no)
Last ned bilde
Desserten er en frisk og syrlig brødpudding med sitronsmør. (Foto: Brodogkorn.no)
Desserten er en frisk og syrlig brødpudding med sitronsmør. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Til hovedrett serveres kyllingbryst i følge av en brødsalat med sprø krutonger. (Foto: Brodogkorn.no)
Til hovedrett serveres kyllingbryst i følge av en brødsalat med sprø krutonger. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Crostini med ertepuré og parmesan er en god appetittvekker. (Foto: MatPrat.no)
Crostini med ertepuré og parmesan er en god appetittvekker. (Foto: MatPrat.no)
Last ned bilde
Forretten er en løksuppe med gratinert brød på toppen. (Foto: Brodogkorn.no)
Forretten er en løksuppe med gratinert brød på toppen. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye