Inviter til brødrestefest

Brødrester går ofte i søpla i norske hjem. Faktisk kaster hver og en av oss over 9 kilo brød i året.
– Det er ingen grunn til at brød uten mugg skal havne i søpla. Det gjelder bare å ha et knippe oppskrifter tilgjengelig, når man sitter med mye brødrester, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun er entusiastisk opptatt av å ta vare på brødrestene, og har nå satt sammen en fire retters meny basert på brødrester.
– Med denne fireretters menyen slår du to fluer i én smekk: Du blir kvitt brødrester, og du får en hyggelig stund sammen med noen du liker godt, sier Nordbø.
Rettene går selvsagt også an å lage med ferskt brød.
– Oppskriftene er likevel spesielt fine når du har vært smart og enten lagt tørre brødrester i fryseren eller laget brødkrutonger eller brødrasp av dem, sier Nordbø.
Appetittvekker med brødrester
Før dere går til bords, kan du servere en liten appetittvekker.
– Vi foreslår disse herlige crostiniene med ertepuré og parmesan fra vår samarbeidspartner MatPrat. Disse er små delikate munnfuller med sprø bunn og en herlig myk og smakfull ertepuré på toppen, sier Nordbø.
Alternative appetittvekkere kan være crostini med sopp, tomatbruschetta eller rugbrødchips som alle egner seg godt til å skjerpe appetitten.
Forrett med brødrester
Forretten er en løksuppe, en lun og deilig rett. Her er selvsagt brødet og osten på toppen en viktig ingrediens. Suppen kan gjerne lages tidligere på dagen, slik at det bare er gratineringen som gjenstår når gjestene har kommet.
– Dersom du valgte en annen appetittvekker enn crostinien med ertepuré, kan en brødsuppe med erter være et godt alternativ til forrett, sier Nordbø.
Hovedrett med brødrester
Til hovedrett foreslår Nordbø stekt kyllingbryst med følge av en sprø og deilig brødsalat. I tillegg til brødet inneholder denne salaten sjampinjong eller aromasopp, vårløk og stangselleri - som gir en frisk og sprø smak som passer flott sammen med stekt kylling.
– Vår italienske brødsalat med tomater og mozzarella passer også godt ved siden av kyllingen. En slik sprø brødsalat med krutonger kan egentlig lages med de ingrediensene du har tilgjengelig, her går det fint an å improvisere, sier Torunn Nordbø.
Har du mye brødrasp på lager, går det også an å lage kyllingnuggets med grønn potetsalat til hovedrett. Et annet alternativ er en gresk brødpudding med blant annet bacon, hvitløk og spinat.
Dessert med brødrester
Desserten er en deilig brødpudding med sitronsmør.
– Dette er en frisk og syrlig dessert der du kan kvitte deg med syv skiver tørt eller gammelt brød på én gang. Og det beste av alt: Det smaker slett ikke som restemat, sier Nordbø.
Tilslørte bondepiker og iskrem med brødsmuler er to andre desserter du kan vurdere, begge gjør god bruk av brødrasp du har på lager.
– Du kan også lage arme riddere til dessert - enten med loffskiver eller med grovt brød, avhengig av hva du har på lager, sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom