Bekymret for helsen til de som har minst fra før
Kutter ned på det vi bør spise mer av
I en rapport fra SIFO publisert august 2022 kunne vi lese at nesten 7 av 10 husholdninger hadde gjort tiltak for å få endene til å møtes for å kompensere for økte faste utgifter og matvarepriser, og mange så seg nødt til å kutte ned på matforbruket.
–Samtidig så vi et historisk lavt forbruk av frukt og grønt i høst. Andelen av oss som spiser de anbefalte «5 om dagen», har gått betraktelig ned og er nå på 18,2%, det laveste nivået siden målingen startet i 2017 (1), forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG og forklarer at mye av årsaken til den negative utviklingen er dårligere økonomi.
Høyere priser på matvarer skaper større sosiale forskjeller
– Det er svært bekymringsfullt at forbrukere nå kan føle seg tvunget til å prioritere mellom ulike matvarer. Mange kan tenke pris over kvalitet og det kan fort bli mye nudler og pasta med ketchup, sier ernæringsrådgiveren som sier det er størst bekymring for dem som har dårligst økonomi.
For at det ikke skal gå utover forbrukernes helse er det viktig å ta gode valg i butikken påpeker hun og forklarer videre;
– Selv om man kan kjøpe store mengder pasta for en billig penge er det også viktig å huske på frukt og grønnsaker både metter godt og gir viktig næring. Det enkle pastamåltidet med ketchup kan gjøres betraktelig mer mettende og næringsrikt om du lager en god pastasaus med hakkede tomater, løk og gulrot. Resten av løken og gulroten bruker du til resten av ukens middager, og trenger ikke koste noe særlig mer enn en 100-lapp.
Ernæringsrådgiveren forklarer at et dårlig kosthold kan gå utover konsentrasjonen og evnen til å lære og påpeker at gode vaner, som danner grunnlaget for en god helse, etableres tidlig i livet.
–Får ikke alle like muligheter til gode levevaner som følge av trangere økonomiske kår, vil dette kunne øke forskjellene i forutsetningene for god helse mellom dem som har mest og dem som har minst.
Det dummeste du kan gjøre er å kaste tusenlappene i søpla
Det kreves litt mer kunnskap på kjøkkenet for å se mulighetene for hvordan man kan få i seg mest mulig næringsrik mat for en billig penge, men det er fullt mulig, sier Bogstrand Sagen.
– Et kosthold som består av mye frukt, grønt, grove kornprodukter, linser, bønner og poteter er næringsrikt og kan gjøres billig. Kostholdet bør bestå av mer enn dette også, men om du tenker mer på hva det kan være lurt å spise mer av, blir det automatisk litt mindre plass til det andre. Det er som regel både rimeligere og sunnere å både la hovedandelen av kostholdet være plantebasert, og å lage mye av maten selv.
Det kan også være en fordel å lære seg enkle matlagningsteknikker, slik at det blir lettere å se mulighetene for hvordan restene kan brukes.
– For det dummeste vi kan gjøre er å kaste mat, altså penger, rett i søpla. I 2020 kastet en husholdning på fire personer mat for rundt 10 000 kroner i året, med de summene vi ser nå kaster vi vel mat for enda flere tusenlapper om vi ikke gjør noe med matsvinnet vårt.
10 grep for å sikre en næringsrik handlekurv som du har råd til
- Følg med på tilbud! Husk at varer merket «best før» ikke er nødvendigvis er skadelig etter, så ta en titt i tilbudshyllene. Se, lukt, smak gjelder på «best før-varer».
- Kål, gulrot, potet og løk som en del av løsningen. Du kan fortsatt få en pakke gulrot, løk, potet og en hodekål til en rimelig penge, dette kan brukes som “basisvarer” i kostholdet. Dette er næringsrike matvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.
- Spis etter sesong. Det er stort sett rimeligere å la en større andel av kostholdet være basert på sesongvarer.
- Velg fiberrikt og prioriter mat som metter. Eksempler på fiberrike matvarer som gir en god og langvarig metthetsfølelse er grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner, linser, bær og poteter. Matvarer som inneholder godt med fiber bidrar til et mer stabilt blodsukker, noe som gjør deg mindre sugen på å småspise søtsaker imellom måltidene, noe som både er bra for helsen og økonomien. Når økonomien blir trangere bør valget stå på det næringsrike, brus og søtsaker kan måtte prioriteres vekk og i enda større grad være forbeholdt helgekosen, som egentlig bare er bra for helsen.
- Mer plantebasert er økonomisk.Selv om prisene på det meste blir dyrere er det fortsatt rimeligere å ha et kosthold der hovedandelen er plantebasert. Eksempelvis kan du erstatte halvparten av tacokjøttdeigen med finhakkede grønnsaker eller med bønner og linser. En gulrotsuppe med røde linser og grovt brød er et annet eksempel på et næringsrikt og rimelig måltid.
- Se på kiloprisen. Det kan lønne seg å kjøpe større mengde til en rimeligere kilopris – så lenge du spiser opp alt. Men ikke se på kiloprisen til enhver pris, velg fortsatt næringsrike produkter, som for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Du spiser gjerne dobbelt så mye loff for å bli mett.
- Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere.
- Begrens handleturene. Det burde holde å gå på butikken ett par ganger i uken, planlegg handlerundene godt og ta en ekstra titt i kjøleskap og tørrvareskap for å legge en plan for hvordan du kan bruke opp restene.
- Organiser kjøkkenet. Hold orden i skuffer, kjøleskap og kjøkkenskap, da ser du lettere hva du har og hva du kan lage.
- Bli matsvinn-ekspert. Det kan være lurt å ta vare på den minste lille potet som er igjen fra middagen. Kokte poteter kan for eksempel brukes i en spansk omelett – som heter frittata. Brune bananer? Ikke kast dem, frys ned og bruk i smoothie, eller bruk dem i bananpannekaker. Flere gode tips til hvordan du kan redusere matsvinn finner du her: Mindre matsvinn | FRUKT.no
Fakta:
Det er først og fremst et høyt og variert frukt- og grøntinntak som til sammen gir de gode helseeffektene. Ved å følge anbefalingen om minst 500 gram frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver, reduseres risikoen for en rekke livsstilsrelaterte sykdommer, deriblant hjerte- og karsykdom og flere kreftformer.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom