Fantastisk godt år for norske gresskar

Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar.
– I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos OFG.
Fantastisk god kvalitet
Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar;
– Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.
Østby forteller at det er mange som ringer for å spørre om gresskarene kan spises.
6 av 10 kaster god mat rett i søpla
En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter.
– Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.
Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.
– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter;
– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.
Skrekkelig sunt
Gresskar er en god kilde til fiber som gir en god og langvarig metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. I tillegg har gresskar et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for et normalt syn og immunforsvar. Gresskar er også kilde til kalium som bidrar til et normalt blodtrykk.
Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween. Les mer om Halloweengresskar her.
Oppskrifter med gresskar:
En enkel og god gresskarsuppe som er litt spicy er perfekt på kalde høstdager.
Gresskarpai med sjokolademønster
Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Prøv denne med sjokolademønster.
Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Hhalloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.
Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.
Server dem som en del av middagen eller som snacks.
Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.
Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.
En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.
[1] Tall fra undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, 2021.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder



Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom