10 gode middager med byggryn
Det er mange gode grunner til å spise mer bygg i Norge. En av de viktigste grunnene er at det er bra for kroppen.
– Kombinasjonen av høyt innhold av betaglukaner og rikt innhold av antioksidanter gir et korn som virker forebyggende på flere livsstilsykdommer. Bygg kan både redusere kolesterolnivået, stabilisere blodsukkeret og forbedre tarmfunksjonen, forteller ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
Middager med byggryn er også et viktig bidrag til det grønne skiftet. Kornet er av de mattypene som har lavest karbonavtrykk, og er kortreist her i Norge. Det produseres hvert år over 500 000 tonn bygg i Norge, men kun 3000 tonn går til menneskemat. Øker vi andelen bygg i kosten, vil vi i større grad være selvforsynte på matkorn her i landet.
– Kroppen trenger byggeklosser og da er norsk bygg en enkel løsning når du skal lage mat. Selv har jeg blitt veldig glad i byggryn. Innmari smakfullt og en super erstatning for hvit ris, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat. De samarbeider med Opplysningskontoret for brød og korn om å skape oppmerksomhet rundt byggkornets fordeler.
Men hva hjelper det om maten er sunn og miljøvennlig, om den ikke smaker godt? Heldigvis er byggryn en veldig anvendelig ingrediens som det er lett å lage gode retter av. Her er Opplysningskontoret for brød og korn sine 10 beste oppskrifter på middager med byggryn, for inspirasjon til gode matvalg.
1. One pot med byggryn
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
One pot med byggryn er en skikkelig god hverdagsmiddag med mye futt og fart. Alt lages i én gryte – mindre oppvask! Det finnes også en vegansk versjon av one pot med byggryn for de som vil spise mindre kjøtt.
2. Lam- og byggrynssuppe
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
En skikkelig varm og mettende lam- og byggrynssuppe, ideell på kalde høstkvelder. Skal du lage den i en fei, kan du bruke rester fra fårikålmiddagen.
3. Byggrisotto til fisk
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Her har vi en byggrisotto med eplemost og hønsebuljong, som blir kremaktig med crème fraîche og parmesan eller gruyere. Nydelig tilbehør til fisk som hyse, sei, breiflabb eller uer.
4. Spagetti med kjøttdeig og byggryn
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Dette er nesten en lurerett: Spagetti med kjøttdeig og byggryn, der byggryn er brukt for å drøye kjøttsausen. En kjempefin måte å redusere kjøttforbruket på, enten det er av budsjetthensyn eller med tanke på miljøet.
5. Grønnsakswok med byggryn
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Grønnsakswok med byggryn er en fargerik og smakfull rett der du blander inn ferdigkokte byggryn i wokretten.
6. Stekt byggryn med reinsdyrskav
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
I denne retten kombineres tradisjonelle, norske råvarer og asiatisk kokekunst. I oppskriften på stekt byggryn med reinsdyrskav bruker du friske grønnsaker, yoghurt og chili, som gir en frisk og spennende smak.
7. Byggrynsalat med feta og mynte
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
En sunn, fristende og mettende byggrynsalat med spennende ingredienser som fetaost og mynte. Blir det rester til overs, passer denne salaten perfekt i matpakken som lunsj dagen etter.
8. Gul byggotto med kylling og aspargesbønner
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Dette er en rett som er fjong nok til å serveres til fest, men samtidig enkel nok til å serveres til hverdags. I gul byggotto med kylling og aspargesbønner marineres kyllingen i sennep, mens kokosmelk og gurkemeie gir en raffinert smak på byggottoen.
9. Byggrynsalat til braisert lam
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Denne retten med byggryn og lam har hentet inspirasjon fra Marokko og er en utsøkt søndagsrett når du har god tid til å lage middag. Lammegryten inneholder mange spennende krydder og kjøles ned av en syrlig mynteyoghurt og frisk byggrynsalat.
10. Taco med byggryn
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Taco med byggryn er en skikkelig smart snarvei til mer byggryn i kosten. Her blander du ut kjøttdeigen med like deler byggryn for å drøye ut kjøttet uten at det går på bekostning av smaken.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noNina SundqvistAdministrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom