Matpakken hjemmefra er sunnere enn det elevene kjøper i skoletiden

Boller, kjeks og kaker 1-2 ganger i uka
Formålet med undersøkelsen var å kartlegge ungdommens matvaner i skoletiden. Det kommer frem at ungdomsskoleelevene handler ca. 1-2 ganger i uka utenfor skolen, hvor de som oftest handler boller, kjeks og kaker.
– Sukkerholdige produkter gir rask energi, men ulempen er at du raskt kommer tilbake på energinivået før du spiste. Grove brødskiver med proteinrikt pålegg, frukt og grønnsaker og melk som drikke til matpakken gjør at kroppen får påfyll av flere ulike næringsstoffer samtidig som elevene holder seg mett lengre, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Snakk om matpakke
Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom hva gutter og jenter har med seg i matpakken.
Guttene har med mer grovbrød, mens jentene er flinkere til å ha med frukt og grønt. Her tenker vi at de kan lære av hverandre, samtidig som vi oppfordrer skolene til å sette matpakken på dagsordenen og snakke med elevene om kosthold og ernæring.
Matpakken hjemmefra er som regel sunnere, og det er fint å la ungdommen få erfaring med å smøre de selv. En av hovedgrunnene til at matpakken ikke tas med, eller blir spist opp, er at ungdommen ikke finner noe som frister i kjøleskapet og at matpakken oppleves som tørr og svett.
– La ungdommen få prøve seg på kjøkkenet og smøre sin egen matpakke. Selvfølgelig kan foreldre hjelpe til og skolene fortelle om sunne valg. Ved å la ungdommen ordne matpakken, kan det bidra til at de lager mat som frister, som blir spist opp, som igjen reduserer matsvinnet, forteller Nordbø.
Om undersøkelsen
- Gjennomført av Norstat, på vegne av Opplysningskontorene i landbruket, våren 2022 (11. april til 24. april).
- Målgruppe: Elever på 8., 9., og 10. trinn i grunnskolen.
- Metode: Elevene er rekruttert via foreldre på Norstat sitt landsrepresentative internett-panel.
- Antall respondenter: 1002.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom