Agder Energi

Optimaliserer strømnettet med over 1 500 elbilladere

Del
- Vinterens høye strømpriser har ført til mer bevisste forbrukere som er interessert i å bruke strøm på en smartere måte, sier Inger B. Ose, prosjektleder i Agder Energi-prosjektet NorFlex.

I løpet av de siste månedene har NorFlex-prosjektet fått en kraftig økning i antall husholdningskunder som deltar i prosjektet. Strømleverandøren Tibber har nå over 1 500 elbilladere tilknyttet prosjektet og har siden november levert 200 MWh i fleksibilitet. Det tilsvarer omtrentlig årsforbruk for ti husstander.

- Det at vi mot slutten av vinteren kan se tilbake på slike tall viser hvor verdifulle mange små fleksible fleksibilitetsressurser kan være, sier Ose.

NorFlex-prosjektet startet i 2019, og sammen med partnerne Glitre Energi, Statnett og NODES, ønsker Agder Energi å utforske hvordan lokalt strømforbruk i sum kan bidra til å avlaste strømnettet. Ved å ha mulighet til å justere forbruket gjennom styring av lokale husholdningsenheter, som eksempelvis elbilladere, er det mulig å raskt justere etterspørselen etter strøm.  Dette skjer gjennom NODES, en markedsbasert plattform der nettselskaper kan handle tilgjengelig fleksibilitet.

Store samfunnsøkonomiske besparelser
- NorFlex-prosjektet baner vei og viser viktigheten av å ha flere muligheter å spille på når det gjelder å styre strømnettet i et lokalt område. Hvis et mer effektivt strømnett gjør at vi unngår å investere i ny, større infrastruktur betyr det store samfunnsøkonomiske besparelser. Dette kommer kundene til gode i form av lavere nettleie, i tillegg er det også er et betydelig bærekraft-aspekt ved å unngå utbygging og bruke de ressursene man har på en best mulig måte, sier Rune Hogga, ansvarlig for fleksibilitetssatsingen i Agder Energi.

Agder Energi-eide LOS og Entelios er med som strømleverandører i prosjektet, sammen med Tibber, Futurehome, Ishavskraft, Istad og Noova.

Automatisering av handelsprosessen
- Som kunde hos Tibber kan du registrere dine elektriske enheter i Tibber-appen for å bruke ulike strømstyringsfunksjoner. For eksempel, hvis "Smart Charging" er slått på, får kunder med en Easee elbillader en rabatt på ladekostnaden i bytte mot å la Tibber kontrollere elbilladingen, men alltid overholde preferanser definert av kunden, sier Syavash Kazemi, data-scientist ved Tibber.

For å kunne tilby denne prisreduksjonen, optimaliserer Tibber lading basert på blant annet spot- og NODES-priser. Et av Tibbers fokusområder innen fleksibilitetshandel har vært å utvikle automatiserte prosesser som bidrar til minimale marginalkostnader ved registrering og aktivering av nye elbilladere.

- Når kunden godtar "Smart Charging" i Tibber-appen, tilgjengeliggjøres Easee-laderen automatisk i NODES-plattformen som en fleksibel ressurs. For å oppnå dette har vi automatisert mange av våre prosesser, for eksempel ressursregistrering, legge den til en portefølje, handle, utkoble og rapportere. Alt dette gjøres gjennom grensesnittet til NODES, forklarer Syavash.

I Norflex prosjektet er det totalt handlet over 450 MWh, både private, offentlig, bedrifter og industri deltar med over 2 400 enheter. Det er totalt gjort over 10 000 handler gjennom markedsplassen NODES.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Inger B. Ose, prosjektleder NorFlex
Inger B. Ose, prosjektleder NorFlex
Last ned bilde
Rune Hogga, ansvarlig for fleksibilitetssatsingen i Agder Energi.
Rune Hogga, ansvarlig for fleksibilitetssatsingen i Agder Energi.
Last ned bilde

Om Agder Energi

Agder Energi
Agder Energi
Kjøita 18
4630 Kristiansand

http://www.ae.no

Agder Energi leverer ren energi for at samfunnet skal fungere, nå og for fremtiden.. Konsernets virksomhet omfatter produksjon, distribusjon og salg av fornybar energi, samt energitilknyttede tjenester. Vår visjon er å være et ledende norsk konsern innen fornybar energi.

Følg pressemeldinger fra Agder Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Agder Energi